Desetine hiljada dolara za popravljanje imidža RS u Americi

Vijesti 07. nov 202219:35 0 komentara
Zgrada Vlade RS (RTRS)

Može li se popraviti imidž Republike Srpske u SAD-u, gdje je Milorad Dodik, koji će uskoro postati predsjednik tog bh. entiteta, na takozvanoj "crnoj listi"?

Između ostalog zadatak je to za kancelariju iz američke države Teksas, kojoj je RS tokom 2022. godine trošila desetine hiljada dolara na mjesečnom nivou za pravno predstavljanje u SAD-u, što pokazuju dokumenta dostupna na stranici tamošnjeg Ministarstva pravde.

Ovaj posao u ime Vlade Republike Srpske od 2019. radi advokatska kancelarija “McGinnis Lochridge” bazirana u Teksasu.

Kako se vidi iz pisma namjere od 2. februara, a koje su potpisali Martin Lutz, advokat iz “McGinnis Lochridgea” i Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade RS, dogovor glasi da se kancelariji do kraja godine isplaćuju 63 hiljade dolara mjesečno za pravne usluge.

“Radit ćemo sa izabranim predstavnicima Republike Srpske, savjetovati ih i predstavljati što se tiče međunarodnih pravnih i političkih pitanja, u slučaju da to Vlada RS zahtjeva”, navodi se u pismu.

Kako navode na svojoj stranici, ova advokatska kancelarija postoji već 90 godina, posluju u četiri grada u Teksasu i rade sa pojedincima, malim preduzetnicima, ali i velikim korporacijama. Također ističu da predstavljaju klijente ne samo u Americi, nego širom svijeta.

Kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa iz Predstavništva RS u Vašingtonu, u ovom aranžmanu ništa nije promijenjeno i nakon što su aktuelnom članu Predsjedništva BiH iz ovog entiteta, Miloradu Dodiku, početkom godine, uvedene sankcije američkog Ministarstva finansija zbog “destabilizirajućih koruptivnih aktivnosti” i “pokušaja urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodiku je još u januaru 2017. uveden prvi paket američkih sankcija, zbog “nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organiziranja referenduma” o Danu RS koji je održan 25. septembra 2016.

Iz američke ambasade u Sarajevu nije odgovoreno na upit RSE-a o tome kako oni gledaju na lobiranje RS u SAD-u.

Kako advokati zastupaju RS?

Prema pismu namjere, savjeti američkih advokata se odnose na prava i obaveze RS koje proističu iz Dejtonskog sporazuma i drugih dokumenata koje je Bosna i Hercegovina potpisala, kao i one koje se tiču, između ostalih, Kancelarije visokog predstavnika u BiH, Savjeta bezbjednosti UN-a, Evropske unije, Vijeća Evrope.

Također bi trebalo da se bave međunarodnim odnosima, usklađivanju zakona entiteta i države sa dejtonskim ustavnim okvirom, ali i sa evropskom pravnom stečevinom.

Advokatska kancelarija može kontaktirati zvaničnike američke izvršne vlasti, te članove Senata i Predstavničkog doma, zbog pitanja koja se tiču međunarodnog prava i politike, a da su povezana sa Republikom Srpskom.

Sporazum ne uključuje učestvovanje u sudskim sporovima i arbitražama u koje je uključena RS ili njeni zvaničnici.

Osim toga, kako se navodi u zvaničnim dokumentima, “McGinnis Lochridge” održava web stranicu BiH Dayton Project.

Ova stranica objavljuje vijesti iz RS i države na engleskom jeziku, uglavnom prenoseći sadržaje drugih medijskih kuća, uključujući i komentare na dešavanja u zemlji.

Nemaju impresum, ali na dnu svake stranice navode da se radi o “resursu za novinare i istraživače, u potrazi za preciznim i blagovremenim informacijama o BiH, njenim državnim organima, entitetima i konstitutivnim narodima”.

Ističe se da stranica prezentuje više uglova gledanja koji se tiču Bosne i Hercegovine, te da materijal distribuira “McGinnis Lochridge” u ime RS.

Šta kažu u advokatskoj kancelariji?

U odgovoru za RSE, advokat Martin Lutz kaže da firma zbog pravila profesije ne može javno da raspravlja o bilo kojim pitanjima koji se tiču njihovih odnosa sa klijentom, osim kada im klijent to naloži, te usmjeravaju RSE ka Vladi RS.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, nadležno za predstavništva RS u inostranstvu, nije odgovorilo na upit RSE-a o lobiranju u SAD.

RS promoviše svoje interese van BiH preko osam diplomatskih predstavništava, koja se nalaze u Srbiji, Rusiji, Grčkoj, Austriji, Belgiji, Njemačkoj, SAD-u i Izraelu.

Za njihov rad će 2023. godine u budžetu biti izdvojeno 5,3 miliona KM, dok su ove godine imali 180.000 maraka više.

Osim toga, ministarstvo je u budžetskoj stavki “za stručne usluge” ove godine izdvajalo 2,14 miliona maraka, dok će iduće godine izdvajati 2,2 miliona.

Predstavništvo RS u Vašingtonu već godinama ima budžet oko 300 hiljada dolara, kaže za RSE šef Predstavništva, Obrad Kesić.

Lobiranje ili nešto drugo?

Kesić tvrdi da ni njihov rad, ni rad angažovane advokatske kancelarije ne predstavlja lobiranje, te da Republika Srpska nema svoje lobiste u SAD-u.

“Stalno se predstavlja da je to lobiranje. Republika Srpska trenutno nema lobiste u Sjedinjenim Američkim Državama. Ima Predstavništvo, ima advokate koji se bave ekskluzivno međunarodnim pravom i imaju razne stručne savjetnike za ekonomsko-finansijska pitanja”, pojašnjava Kesić.

Opširnije na portalu RSE-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!