Desetogodišnja Merima nestala u augustu, MUP KS sumnja na trgovinu ljudima

Vijesti 26. nov 202112:59 > 13:02 0 komentara
N1

Desetogodišnja Merima Mučišta nestala je 22. augusta ove godine. Do danas, o njoj niko nema bilo kakvu informaciju. Porodica je odmah nestanak prijavila sarajevskoj policiji. Djed Hajrulah Mučišta, u izjavi za N1 kaže, Merima nikada nije bila problematično dijete, nije kasnila kući iz škole, niti je imala običaj odlutati bez znanja starijih.

Hajrulah tvrdi da je prilikom prijave nestanka, a i kasnije kroz razgovore, policija maltretirala kako njega, tako i ostale članove porodice.

Pitali su me jesi li je ubio, prodao, silovao, ja sam inspektoru rekao, zamislite da ste vi na mom mjestu, kako bi tebi bilo da ti je unuka nestala a ja tebe to pitam“, rekao je kroz suze Hajrulah.

Policija je, tvrdi, bila okrutna i prema Meriminim roditeljima, posebno trudnoj majci Bukuriji, koju su isto tako tjerali da kaže gdje je Merima i ko ju je prodao.

No, porodica Mučišta tvrdi, nikada ne bi učinili tako nešto. Od augusta putem medija, društvenih mreža, plakata, mole građane da im pomognu ući u trag djevojčici, mole i policiju da umjesto što, kako kaže Hajrulah, sumnjaju i maltretiraju članove porodice Mučišta, traže Merimu.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo ne komentarišu optužbe porodice Mučišta. Kažu tek da su prikupljeni materijal u slučaju nestanka djevojčice Merime predali Angenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je riječ o trgovini ljudima. Iz SIPA-e još nema odgovora o tome da li poduzimaju bilo kakve aktivnosti u ovom slučaju.

Kontaktirali smo i predsjednika Udruženja Kali Sara, Dervu Sejdića, koji nam je rekao da je upoznat s nestankom djevojčice Merime. Pratio je izvještaje u medijima, ali je i u kontaktu s porodicom Mučišta, putem telefona. Kaže i da se obratio MUP-u KS, tražio informacije, ali da su mu kratko rekli, istraga je u toku.

Romske mreže u BiH su se, kaže Sejdić, aktivirale da apeluju na nadležne kako bi se djevojčici ušlo u trag.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!