Detalji akcije u BiH: Predstavljali se kao bankari, krali novac s računa građana

Vijesti 06. okt. 202116:34 > 16:43
Podijeli:
Izvor: FUP

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji MUP-om RS, MUP-om KS i MUP-om USK proveli su akciju na području više gradova. Uhapšeno je sedam osoba.

Kako saznaje N1, uhapšeni su Darko K iz Gacka, Daliborka J. iz Sarajeva, Adil M. iz Sarajeva, Mirza B. iz Sarajeva i NN osoba iz USK te S.R. i M.Š. koji se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela Računalna prevara i Pranje novca.

Viber poruka za mobilno bankarstvo

NN osoba s područja Unsko-sanskog kantona je 19. aprila 2021. godine putem aplikacije Viber s logom banke, predstavljajući se kao uposlenik banke, oštećenim osobama salo “phishing poruku”. Porulka je glasila: “Dobar dan! Zbog aktivacije novijeg sustava u sitemu M-ba online bankinga molimo Vas da ispunite obrazac koji vam je poslan u donjem linku: https:/./.ba.unicredit.d9a1.ucbih.com. Nakon kratkog vremena putem telefonskog poziva javit će vam se oeprater banke. Hvala Vam na povjerenju”.

Nakon tih radnji NN osoba je korištenjem mobilnog bankarstva sa bankovnog računa u vlasnisštvu dvije žrtve prebacila novčana sredstva u iznosu od 800 KM, a novčana sredstva je pidgla na banomatu 19.4 2021. godine.

Istu prevaru NN osoba je pokušala izvršiti 22.4.2021. godine, ali oštećena osoba je primijetila da se radi o prevari i podnio je prijavu.

Među uhapšenim osobama su vlasnici agencija i poslovnih prostora u Istočnom Sarajevu i Hadžićima. Kako N1 saznaje, NN osoba je haker koji je napravio softver za krađu podataka mobilnog bankarstva.

Pronađeni oružje i droga

Iz FUP-a je saopćeno kako su prilikom pretresa pronađeni određeni broj laptopa, mobitela, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koji će se koristiti u postupku. Pronađeno je i oduzeto 30.000 KM.

“Također, pronađena je praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge, kao i oružje koje potiču iz drugih krivičnih djela. Navedena lica se sumnjiče da su određeni vremenski period u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi računarskom prijevarom metodama socijalnog inženjeringa i “phishinga” preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba”, saopšteno je iz FUP-a.

Akcija je izvedena pod nadzorom Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona i naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar