Detalji nove naredbe za građane Sarajeva

Vijesti 24. feb 202117:24 > 18:26 0 komentara
N1

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja stupa na snagu od sutra, 25. februara 2021.

Nova naredba tiče se zabrane svih okupljanja u grupama većim od 30 osoba i privatnih okupljanja u grupama većim od 10 osoba.

Kako su pojasnili, to znači sljedeće:

  • Zabranjuje se organizacija svih javnih okupljanja u grupama većim od 30 lica;
  • Zabranjuje se organizacija za sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode);
  • Zabranjuje se organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće;
  • Naređuje se obavezno propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema, u zatvorenom i otvorenom prostoru (prekrivena usta, nos i brada) osim za: djecu mlađu od sedam godina života, učenike osnovnih škola od prvog do petu razreda tokom obavljanja nastave u učionicama, lica sa invaliditetom i djecu sa smetnjama u razvoju i lica koja obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Proteklih dana, primjetan je porast zaraženih u Kantonu Sarajevu, te mjere i naredbe, dolaze sa razlogom. U BiH danas je skoro 600 pozitivnih, od juče i 17 smrtnih ishoda. Dok se građani regiona vakcinišu, u BiH vakcina još uvijek nema.

Podsjetimo, Ministarstvo civilnih poslova BiH oglasilo se danas saopćenjem za javnost u vezi sa isporukom cjepiva kupljenog kroz COVAX mehaniza.

Nakon natpisa u pojedinim medijima da Bosna i Hercegovina neće dobiti cjepivo putem COVAX mehanizma do aprila, jer BiH nije ispunila tražene uvjete, obavještavaju da je Bosna i Hercegovina ispunila sve obveze sukladno zahtjevima COVAX mehanizma.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!