Detalji posjete ukrajinskog ambasadora Bosni i Hercegovini

Vijesti 26. jan. 202119:29
Podijeli:

Zbog afere Ikona ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič doputovao je u Sarajevo. Sastao se sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Zatraženo je izuzimanje spornog predmeta, i omogućavanje dolaska ukrajinskih eksperata koji bi zajedno sa domaćim ekspertima utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.

Tri sata trajao je razgovor ukrajinskog ambasadora sa glavnom tužiteljicom BiH. Nakon sastanka Vasilj Krilič bez odgovara na brojna novinarska pitanja, tek kratko, istraga je u toku.

Nešto ranije ukrajinski ambasador sastao se sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković. Na sastanku je zatražio da se predmet izuzme od strane nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, ali i da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi se uključili u zajedničku istragu. Ponovljeno je da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, jer predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja.

Kako je sporna ikona stigla u BiH i kako se našla u posjedu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, pitanja su na koja još nema odgovora. U Tužilastvu je i danas naglašena potreba saradnje sa institucijama od kojih je zatražena međunarodna pravna pomoć. Ranije je potvrđeno da je do sada saslušano nekoliko svjedoka, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, odnosno da će biti saslušana sva tri člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik od kojeg je sve krenulo i dalje ostaje pri svom ranijem stavu – radi se o privatnom vlaništvu, Ukrajina nikada nije zatražila povrat ikone, radi se o isfabrikovanom problemu.

Milorad Dodik ranije je kazao kako se ikona Svetog Nikole nalazi na sigurnom, u sefu u njegovom kabinetu u Istočnom Sarajevu, odnosno zgradi vlade RS. Ove navode niko do sada nije potvrdio.

Komentari

Vaš komentar