Devastirane ploče u Aleji ambasadora u Sarajevu

Vijesti 20. feb. 202110:173 komentara
Podijeli:
Izvor: FENA

Ponovno su devastirane ploče u Aleji ambasadora u Sarajevu. Općina Stari Grad na čijem je području ta šetnica zahtijeva veći angažman policije.

”Aleja ambasadora, jedna od najljepših šetnica u Sarajevu i jedina takve vrste u Starom Gradu ponovo je na meti vandala. Godinama unazad Općina Stari Grad ulaže sredstva u održavanje Aleje ambasadora, ali neodgovorni pojedinci i pored brojnih poziva na prestanak divljaštva i dalje uništavaju ovo šetalište. Na meti pojedinaca ponovo su se našle ploče sa imenima ambasadora koji su u prethodnom periodu zasadili lipe”, navedeno je u saopćenju te općine.

Općinska služba za investicije i komunalne poslove obišla je Aleju ambasadora od Bentbaše do Darive i utvrdila da je uništeno šest ploča.

Tri kamene ploče su potpuno istrgnute iz ležišta, dok su još tri oštećene do te mjere da i njih treba zamijeniti. Jedna kamena ploča s imenom ambasadora nađena je uz obalu Miljacke, a jedna je razbijena na travi pored zida.

Jedno stablo lipe istrgnuto je iz zemlje, a na nekoliko mjesta je oštećen i kameni zid iznad kojeg se sade lipe te na zidu nedostaje određeni broj kamenih pločica.

Ovakvo ponašanje pojedinaca i potreba za uništavanjem javnog dobra je neshvatljivo i nedopustivo, ističu iz Općine Stari Grad i pozivaju na veći angažman policije kako bi se ove pojave zaustavile, zaštitila imovina i pružila sigurnost građanima koji posjećuju Aleju ambasadora.

Također pozivaju na veći angažman i uključenost i Javnu ustanovu za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, koja upravlja Zaštićenim pejzažem Bentbaša.

Općina Stari Grad Sarajevo prethodnih godina je uložila značajan novac u održavanje Aleje ambasadora, ali i u sanaciju štete koju su počinili neodgovorni pojedinci.

Komentari

Vaš komentar