Devedesetpet respiratora spremno za rad

Vijesti 23. feb 202119:18 1 komentar

Zakonski je verifikovano 95 od 100 respiratora koje je prošle godine iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" za potrebe medicinskih ustanova u Federaciji BiH. Nadležni su saopštili da se respiratori mogu koristiti u jedinicama intenzivne terapije. Preostalih pet respiratora, kod kojih su ranije uočene tehničke greške, servisiraće firma "Dre medical" kako bi se okončala verifikacija. Podsjećamo da je vladina nabavka respiratora postala predmet istrage, a potom i optužnice protiv premijera Federacije BiH, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite, vlasnika firme "Srebrena malina" i zamjenice premijera Federacije BiH.

Respiratori, iz istoimene afere, zakonski su verifikovani. Vijest o finaliziranju procesa i 95 medicinskih ventilatora spremnih za rad – stigla je iz Federalne uprave civilne zaštite. Saopšteno je da su upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije. Ovo je, podsjetimo, u suprotnosti sa ranijim vještačanjem po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine kada je navedeno da korištenje respiratora nije preporučeno u jedinicama intenzivne terapije.

“Specifikacija uređaja sa navedenom namjenom od proizvođača – u kojoj je navedeno da se ovaj uređaj može koristiti prvenstveno kao stacioniran u prostorijama za intenzivnu njegu, u operacionim salama, te da može postati portabilan uređaj ukoliko se koristi sa bocom kisika – npr. u kolima hitne pomoći. U ovom dokumentu koji je stigao od Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, koji potpisuje Zijad Džemić, jasno su navedeni modovi rada koji uključuju invazivne i neinvazivne”, pojašnjava Majda Kovač, portparolka Federalne uprave civilne zaštite.

Proces verifikacije započeo je 12. februara na osnovu ugovora sa firmom Verlab. Posao je obavljen u zdravstvenim institucijama u Orašju, Zenici, Sarajevu, Tuzli, Tešnju, Gračanici, Travniku, Novoj Biloj, Konjicu, Goraždu i Sanskom Mostu. Iz Verlaba ne mogu iznositi detalje o parametrima. A zašto?

“Ovaj put u ugovoru imamo jednu stavku gdje se civilna zaštita između ostalog pozvala na Pravilnik o mjeriteljskim labaratorijama gdje praktično sve informacije o parametrima i o mjerilima smije dati isključivo vlasnik tih mjerila, a u ovom slučaju to je civilna zaštita. Zbog toga bez pisane saglasnosti civilne zaštite bilo kakav drugi detalj ne smijemo da dijelimo u javnosti”, ističe Almir Badnjević, direktor Verlaba.

Fedralna uprava civilne zaštite imala je problema sa javnim tederima i pokušajima zakonske verifikacije. Direktor Verlaba ranije je za TV Face govorio o uočenim sistemskim greškama na određenim respiratorima kada je i obustavljen proces instalacije.

“U principu možete da vidite kako ta vještačka pluća odu puno što za pacijente, ne daj Bože, može da ima fatalne posljedice. Može doći do gušenja, do pucanja pluća. Ne daj Bože da je načinjen propust – kako bi bilo ko od nas mirno spavao u životu da se jedan takav propust desio”, kaže Badnjević (FACE TV/oktobar 2020.).

Način nabavke respiratora, vrijednih 10 i po budžetskih miliona maraka od maja 2020. godine, u središtu je istrage državnog Tužilaštva, a od januara ove godine predmet je potvrđene sudske optužnice. Optuženi – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević izjasnili su se pred Sudom BiH da nisu krivi. Početak suđenja zakazan je za 24. februar.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare