Dević: Biće ovo nestabilna koalicija; Okerić: Koalicija će biti još jača

Vijesti 11. nov 202211:11 0 komentara
F.Z./N1

Danas je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Zastupnici su dobili nove mandate nakon održanih Općih izbora, a formirana je Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo. Ako je suditi po izjavama vladajućih i opozicije, biće ovo jako neizvjestan politički period.

Šef Kluba SDA u KS Mahir Dević rekao je kako je SDA  pobjednik izbora u KS i da će Kanoton Sarajevo zadnji formirati vlast.

“Ovo će biti jedan nestabilan perod i u KS i u FBiH. Kako stvari stoje, tu se neće formirati stabilna vlast. SDA je prva u KS za Skupštinu KS i dobila je najviše glasova. Kao šef Kluba nisam razgovarao o mogućim koalicijama sa nekim strankama, centala stranke vodi pregovore i ne mogu vam više informacija dati na tu temu. Mi ne možemo blokirati rad Skupštine, a ja kažem da ako mislite da vlast može funkcionirati sa osam i devet stranaka u koaliciji, onda će to biti nestabilno”m rekao je Dević.

N1

Elvedin Okerić koji je u prošlom mandatu bio predsjedavajući Skupštine KS kaže da nije istina da je SDA bio pobjednik u KS već Narod i Pravda, stranka iz koje Okerić dolazi.

N1

“Preko 50% glasova je Trojka dobila u KS. Građani KS koji ovdje žive su dali 700 hiljada glasova više u odnosu prema SDA. NiP je dobila najveći broj glasova od birača u KS. Danas smo održali konstituirajuću sjednicu Skupštine KS i komisija će za imenovanje provoditi daljnu proceduru. NiP, SDP i Naša tranka i Marjanović sa strankom Za nove generacije imaju većinu i nastavljamo raditi dok se ne formira vlast na višem nivou i onda će možda biti još jača koalicija. NiP ima pravo na premijera KS, ali nismo insistirali na takvim ucjenama. Vodili su nas principi mjera i sporazuma. Već su određeni sporazumi pripremljeni i za nekih desetak dana ćemo ih početi primjenjivati na mjestima gdje imamo vlast za koalicionim partnerima. Ministar finansija Čoćić je preuzeo mandat za Skupštinu i tu će biti određenih pomjeranja. Zadovoljni smo sa našim ministrima i rješavaćemo probleme. Da li će biti još zamjena, o tome nismo još govorili”, kazao je Okerić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!