DF: Osuđujemo nacistički napad HNS-a na Dervu Sejdića

Vijesti 08. sep 202117:38 1 komentar
DF

Nakon što su iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) poručili da žalosti činjenica da se Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centra "Kali Sara" stavlja u službu bošnjačkog nacionalizma kada je uputio otvoreno pismo Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH da od njega nije očekivao nesmotrene izjave te od njega zatražio da obuhvati i pripadnike "Ostalih", a ne samo konstitutivne narode, oglasili su se i iz Demokratske fronte (DF).

Tako su iz DF-a istakli da Dervo Sejdić kao i ostali građani Bosne i Hercegovine romske nacionalnosti, kao Jevreji i drugi, po presudama Evropskog suda za ljudska prava, ima pravo, ali, kako dodaju, nažalost još uvijek ne i mogućnost da osim što bira, bude i izabran na bilo koju funkciju na koju bi se kandidirao.

“Diskreditirajuća je i uvredljiva poruka tzv. HNS-a upućena kroz pitanje gospodinu Sejdiću. U demokratskoj državi koja poštuje međunarodno pravo građanina bilo koje nacionalnosti ima pravo birati drugi građanim bilo koje nacionalnosti.Samo u nacističkim vizijama politike koja njeguje naslijeđe Udruženog zločinačkog poduhvata, to nije tako nego obrnuto”, naveli su iz DF-a.

POVEZANE VIJESTI

Pozvali su sve političke aktere u BiH i međunarodnoj zajednici da odlučno podrže provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i da kako navode “odlučno osude nacističku politiku tzv. HNS-a i HDZ-a”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare