Bh. dijaspora pisala Bidenu o situaciji u BiH, stigao odgovor (FOTO)

Vijesti 19. jan. 202217:16 > 17:408 komentara
Podijeli:
Izvor: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Profesorica na Columbia Univerzitetu Amra Šabić El - Rayess nedavno je na N1 govorila o akciji koja je pokrenuta u SAD a putem koje bh. dijaspora može pisati američkim političarima o problemima u BiH. Nakon toga, Senad ef. Agić, imam u džematu "Sabah" u Chicagu pisao je predsjedniku SAD-a Joe Bidenu o situaciji u BiH, a danas je objavio kako je i dobio odgovor od Bidena.

Kako je naveo Agić, u pismu potpisanom od predsjednika Bidena, američki predsjednik mu se zahvaljuje na interesovanju za vanjsku politiku SAD-a i navodi sljedeće:

Hvala vam što ste mi pisali o vanjskoj politici SAD-a. Cijenim vrijeme koje ste odvojili da pišete i pozdravljam priliku da odgovorim. Izazovi s kojima se danas suočava naš svijet pokazuju koliko smo međusobno povezani i kako su sudbine svih ljudi povezane. Izbijanje virusa u inostranstvu može izazvati duboku tugu i patnju kod kuće. Konflikt udaljen od jednog kontinenta može stvoriti nemire koji ugrožavaju našu sigurnost. Ekonomski padovi u inostranstvu mogu značiti gubitak poslova i zatvaranje preduzeća u gradovima širom Amerike. Globalne klimatske promjene već pogoršavaju uragane u Zaljevu, poplave i šumske požare na Zapadu. Nijedna zemlja ne može sama riješiti ove probleme, a Amerika ne može priuštiti da izostane sa svjetske scene. Ulaganje u jačanje našeg liderstva u inostranstvu je takođe ulaganje u jačanje naše sigurnosti i prosperiteta kod kuće“.

Dalje, kako se navodi u pismu, Biden je odlučan da popravi sve saveze koje ima SAD i da upravo SAD imaju najveće predispozicije da budu najveća snaga dobra na svijetu.

Kao predsjednik, odlučan sam da popravim naše saveze, obnovim naše vodstvo u međunarodnim institucijama, povratim svoj kredibilitet i opremim američku srednju klasu da uspije u globalnoj ekonomiji. Čvrsto vjerujem da je naša nacija bolje pozicionirana od bilo koje druge da vodi u 21. vijeku i da bude najveća snaga dobra na svijetu. Pod mojom upravom, američko političko i ekonomsko vodstvo bit će ukorijenjeno u našim najcjenjenijim vrijednostima: odbrani slobode, zagovaranju mogućnosti, podržavanju univerzalnih prava, poštovanju vladavine prava i dostojanstvenom ophođenju prema svakoj osobi“.

Biden još navodi da su SAD vratili diplomatiju u centar vanjske politike i da su posvećeni suočavanju sa globalnim izazovima sa pozicije snage.

Vratili smo diplomatiju u centar naše vanjske politike i posvećeni smo suočavanju sa današnjim globalnim izazovima sa pozicije snage, sarađujući sa našim saveznicima i partnerima. Također želim biti jasan da nikada neću oklijevati da branim američki narod ili naše vitalne interese, uključujući i korištenje sile kada je to potrebno. Uvijek ćemo stajati uz naše prijatelje širom svijeta kako bismo zaštitili naše vrijednosti i unaprijedili mir, sigurnost i prosperitet za sve.

Cijenim što ste podijelili svoje stavove sa mnom i imat ću na umu vašu perspektivu o ovim važnim pitanjima dok radimo na ispunjavanju izazova našeg vremena. Neka Bog blagoslovi Ameriku, i neka Bog zaštiti naše trupe, naše diplomate, naše stručnjake za razvoj i sve one koji služe da otklone sve što bi nas ugrožavalo.

S poštovanjem,

Joe Biden”, zaključuje se u pismu koje je dobio Senad ef. Agić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar