“Diplomatska ofanziva” kod Čovića: Ugostio ambasadore tri zemlje

Vijesti 10. aug 202217:22 > 18:11 13 komentara
Saopćenje/N1 montaža

Danas se u uredu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića odvijala prava "diplomatska ofanziva" pa je tako on održao sastanke s ambasadorima SAD-a (Michael Murphy), Njemačke (Margaret Uebber) i Velike Britanije (Julian Reilly) u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno u zvaničnim saopćenjima, teme su bile brojne, počevši od bilateralne saradnje BiH sa gore navedenim državama pa sve do neizostavne priče o reformama, izborima i izmjenama Izbornog zakona.

Čović je tokom navedenih sastanaka fokus stavio na “važnost konstitutivnih naroda i legitimno predstvaljanje” što je zapravo prijedlog stranaka sa hrvatskim predznakom kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona.

Tako je poručio da je reforma Izbornog zakona BiH nužna politika i pravna pretpostavka nastavka evropskog puta i stjecanja kandidatskog statusa.

Čović je, kako se navodi, upoznao američkog ambasadora Murphyja s naporima koji se, kako tvrdi, s hrvatske strane ulažu za stabilizaciju unutrašnjih prilika, te je posebno istakao konstruktivnu ulogu u dosadašnjem pregovaračkom procesu o izmjenama Izbornog zakona.

“Pravične izmjene Izbornog zakona i Ustava kojima ćemo zaštititi temelje ove države, u čijem su nam uspostavljanju pomogli upravo američki partneri, ali i otkloniti diskriminaciju i nejednakost pozitivno će utjecati na demokratiju, pluralizam i potrebne reforme u društvu“, naglasio je tom prilikom Čović.

Čović je ambasadoru Velike Britanije Julianu Reillyju rekao da je preznačajno omogućiti implementaciju izbornih rezultata u što kraćem roku nakon održavanja oktobarskih Općih izbora.

Njemačkoj ambasadorici Margaret Uebber koja je na odlasku poželio je sreću u daljem radu i zahvalio na dosadašnjoj saradnji naglašavajući da se nada da će ona i dalje biti nastavljena.

Podsjetimo da je veliku pažnju javnosti privukao stav kojeg je nedavno ambasada Izraela iznijela, a u kojem je pružila podršku prijedlogu izmjenama Izbornog zakona koji je u skladu sa željamastranaka sa hrvatskim predznakom.

Ambasada Izraela: Prijedlozi izmjena Izbornog zakona Hrvata su dobrodošli

Mnogi su kritikovali ovakvo opredjeljenje izraelske ambasade, upućivali otvorena pisma ambasadoru Izraela u BiH naglašavajući da je takav stav potrebno objasniti te ukazujući na Čovićevu manipulaciju.

Postavlja se pitanje zbog čega je, ukoliko se uzme u obzir trenutna politička situacija, Čović održao niz sastanaka sa ambasadorima, a tema je na svakom bila izborna reforma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare