Direktor RAK-a, inače bivši direktor RTRS-a, presudio unaprijed

Vijesti 31. okt 202219:19 1 komentar

Šta je rekao poznati bh. novinar Senad Hadžifejzović tumači se i danas. Dok vlasnik Face TV-a oštro demantuje da je govorio o ubistvu Milorada Dodika, u Republici Srpskoj pozivaju na kažnjavanje Hadžifejzovića i njegovog medija. RAK je pokrenuo i postupak protiv FACE televizije. Regulatorna agencija za komunikacije je po službenoj dužnosti pokrenula preliminarni postupak protiv FACE TV, a entitetski MUP o svemu je obavijestio Tužilaštvo BiH. Iz BH novinara su stava da je RAK unaprijed osudio vlasnika FACE TV-a, što smatraju nedopustivi presedanom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavijestilo je dežurnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine o postojanju snimka “Face” televizije u kojem voditelj Senad Hadžifejzović, kako navode iz MUP-a poziva na ubistvo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Policijsko saopštenje dolazi nakon desetina izjava u provladinim medijima o pozivanju na ugrožavanje bezbjednosti Milorada Dodika. Šta čujete na videu?

“Da li bi trebalo da ga se šta, smiri, smijeni, ?…”

Šta čuli da čuli, RAK je presudio unaprijed. Direktor Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine Draško Milinović najavio je rigorozne mjere protiv FACE-a.

“Mogu da najavim rigorozne mjere, da se ovakve stvari nikada više ne bi desile. Da poručim i drugim medijima, prvenstveno FACE televiziji, da ovakve stvari Agencija neće tolerisati. U slučaju ponavljanja, krajnja mjera je suspenzija programa i oduzimanje dozvole”, Draško Milinović, direktor RAK-a BiH.

“Nisam rekao ubiti, već umiriti”, kaže poznati bh. novinar, koji poziva i vještake da snimak analiziraju.

Dok dio javnosti u RS osuđuje novinara zbog riječi, koju kaže nije rekao, Hadžifejzović je dobio podršku građana i kolega uz poruku “Ne širite laži i paranoične konstrukcije!” I BH novinari stava da se iz spornog snimka emisije, ne može jasno razaznati šta je konkretno rekao Hadžifejzović, te da je po srijedi moguća zlupotreba RAK-a.

Direktor RAK-a, bivši je direktor RTRS-a ispred kojeg će za dva dana, a tačno na dan objave zvaničnih rezultata izbora, protestvovati opozicija.

“Nemamo namjeru da ustuknemo pred pravnim nasiljem zarobljenih institucija i kriminalom koji se dešava”, kaže Nebojša Vukanović koji građane poziva na protest pred RTRS u srijedu.

“Ne treba mi, ali nikada nisam dobio nijednu priliku da dam nijednu izjavu, odgovorim na prljave kamanje, etiketiranje, stavaljanje mete na čelo, što rade urednici, čelnici RTRS-a”, kaže Nebojša Vukanović.

Za SNSD je od prioritetnog značaja sankcionisati sve koji bi da sa političke scene na bilo koji način, pa i ugrožavanjem života, uklone njihovog lidera. Kritikuju i napad na RTRS:

“Mislim da su protesti koji će se u Banjaluci desiti u srijedu,u očajnički pokušaj, što bi rekao Tolstoj Čehovu, “pjetlićki nasrtaj” vjerovatno na demokratiju u BiH. Ne pripada 21.vijeku organizovanje protesta ispred medija”, kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a.

A priliči li ovom vijeku novo zakonodavstvo u najavi? Lider SNSD-a zaražio je od Vlade da radi i na Zakonu o sprečavanju širenja lažnih vijesti, sprečavanju jezika mržnje, uvođenje klevete i uvrede u Krivični zakonik , te proširenje krivičnih djela protiv ustavnog poretka. Kriminalizovanje klevete je opasnost, ne samo za medije, već za sve slobodnomisleće ljude, smatraju novinari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare