Direktorica Doma zdravlja Konjic: Teško je posuđivati novac, to je ponižavajuće

Vijesti 16. dec 202111:39 > 12:01 0 komentara

Od Dženana Lepare, direktora Opće bolnice u Konjicu i Jasminke Brkan - Hrvačić, direktorice Doma zdravlja u ovom gradu, u kojem su zdravstveni radnici jučer okačili svoje bijele mantile i otišli kućama u znak protesta zbog blokiranih računa i neisplaćenih plata - tražili smo odgovor na pitanje šta su ranije pokušavali da poprave njihov položaj. Oboje naglašavaju "stalno smo se obraćali nadležnim, nismo dobili nikakav adekvatan odgovor".

Na početku razgovora, direktor Opće bolnice Konjic, Dženan Lepara, pojašnjava kako je došlo do ovog problema.

“Od Opšte bolnice u Konjicu, koja je ugašena 2016. godine – nastale su dvije nove ustanove – Dom zdravlja u Konjicu i Opća bolnica. Od 2008. godine počeli su se neuplaćivati doprinosi. To je godinama nastavljeno, kontinuirano. Naravno da se sada pitamo šta je ranije porezna uprava radila. Na dan kad sam ja preuzeo funkciju, odmah smo se počeli obraćati Vladi HNK i Zavodu za povećanje tranše, slali smo izvještaje na Skupštinu HNK. Stalno smo se obraćali, nismo dobili nikakav adekvatan odgovor”, naglašava nam Lepara.

Šta se ranije radilo na rješenju ovog problema je pitanje koje smo uputili i direktorici Doma zdravlja u ovom gradu. Dobili smo isti odgovor.

“Išli smo i u Kantonalnu i u Federalnu poreznu upravu, išli smo u Vladu HNK, u Opštinu Konjic kod načelnika i drugih njegovih pomoćnika – uradili smo sve što je bilo u našoj moći da nam pomognu vladajuće strukture”, naglašava nam Jasminka Brkan – Hrvačić.

“Radimo duple smjene u hitnoj pomoći kako bismo primili što više pacijenata”

Naglašava nam suosjećanje sa svojim sugrađanima – kaže kako hitni pacijenti sigurno neće ostati bez zaštite – ali dodaje i to koliko suosjećanja ima prema svojim radnicima, koji, kako kaže, mukotrpno zarađuju svoje plate.

“Radimo duple smjene u hitnoj pomoći kako bismo mogli primiti što više pacijenata i kako oni ne bi ostali bez usluge. Hitni pacijent sigurno neće ostati bez zdravstvene zaštite. Suosjećam sa našim ljudima. Među radnicima su i oni koji imaju porodice sa malom djecom, kredite.. Teško je posuđivati od drugih, to je ponižavajuće. A oni mukotrpno zarade tu platu – vrlo teško je raditi u zdravstvu. Nekad nemate slobodnu ni minutu, ni dana, radite i i noćne smjene.. nemate slobodnog vremena. Zaista suosjećam sa našim ljudima”, ponovila je Jasminka Brkan – Hrvačić direktorica Doma zdravlja u Konjicu.

No, naglašava i realnu prijetnju. Kako kaže, ako ih napuste ljekari – ova ustanova odmah može zaključati svoja vrata.

Prijeti li bolnici prekid u grijanju?

Jučer smo u programu N1 mogli čuti neke uznemirujuće najave, uključujući i one da pacijenti neće imati grijanja u bolnici. Pitali smo direkotra ove ustanove da li je to izgledno.

“Račun preko kojeg radnici dobivaju plate, preko tog računa se finansira sva nabavka i svi energenti, gorivo i ugalj, lijekovi – sve se finansira preko tog računa. Još uvijek dobavljači, uz naše neke molbe i odgode plaćanja, nas nose. Messer nas također još uvijek nosi. Na tome im se zahvaljujem, jer na Covid odjelu imamo pacijente”, naglašava nam Lepara.

Dodaje i to da se za gorivo za automobile bolnice snalaze sa prijateljima na nivou općine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!