Diskriminacija među državnim službenicima: Nesrazmjerno velika razlika u platama

Vijesti 13. okt 202107:31 0 komentara
N1

Reforme su potrebne u brojnim oblastima, tako i penzionom sistemu. Diskriminacija je prisutna i među državnim službenicima, što rezultira nižim penzijama. Sindikati poručuju krajnji je momenat da se nešto učini.

Već 22 godine Haris Kavazović radi u KPZ Zenica. Trenutno je nadzornik, a na početku je bio čuvar. Ovaj izuzetno težak posao malo je cijenjen – iako izuzetno odgovoran i važan.

“Na zadnjem sistematskom pregledu koji smo imali prije mjesec dana, 23 zatvorska policajca su što privremeno što trajno nesposobni za rad. Razna oboljenja su u pitanju. Ja kada sam počeo raditi u mojoj klasi bilo je 26 zatvorskih policajaca, danas nas je samo pet. Po raznoraznim osnovama su napustili, neki su otišli, neki su napustili jer nisu mogli taj pritisak više da podnesu”, kazao nam je Kavazović.

No, nakon teško odrađenog radnog staža ni u penziji ne mogu biti mirni.

“Kolege koje su otišle u penziju po prethodnom zakonu i po novom zakonu razlika je 200-300 KM. Znači razlika ako sam ja otišao u ovom mjesecu, dok se zakon primjenjivao prethodni i kolega koji je u idućem mjesecu otišao u penziju recimo u aprilu, a iste poslove smo radili isti čin i sve i opet razlika je 200-300 KM”, kazao je Kemal Arnaut, predsjednik Sindikalne organizacije KPZ FBiH.

U isto vrijeme plate im tokom rada ostaju iste, a zbog svega toga iz godine u godinu sve je manje zainteresovanih da se bave ovim poslom. Nesrazmjerno velika razlika u platama u državnim službama stvara lažnu sliku, kažu iz Sindikata, jer javnost smatra da svi koji su na budžetu zarađuju basnoslovne iznose.

“Velika je razlika u platama državnih službenika, namještenika i sa druge strane parlamentaraca… ove osobe rade svoj posao, moraju doći na posao od 8 do 4 ili drugu ili treću smjenu. A parlamentarci se sastanu jednom u mjesec dva… i imaju takva primanja. Zakon je definisao da plate i parlamentaraca i ministara i službenika i namještenika budu u jednom zakonu”, pojašnjava Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika.

Niske plate u javnom sektoru

Tako higijeničarka ima 470 KM, a ministar kojem čisti deset puta veću platu. Niske plate imaju i pripadnici Oružanih snaga; pomaka nema.

“Nažalost u godini kada je bilo predviđeno više novca u budžetu i kada smo mislili da ćemo uložiti u modernizaciju. Došli smo situaciju da imamo blokadu i predsjedništva i Vijeća ministara, i parlamenta i mogu reći da za ministarstvo odbrane koje je najbrojnije sa ljudstvom situacija je jako ozbiljna”, kazao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Izuzetno društveno važan, human i težak posao rade i demineri. Iz BH Mac-a ističu da su zbog privremenog finansiranja, terenci BH MAC-a posljednji put dobili radnu uniformu i obuću 2015. godine, a nabavka vozila im je nužna.

“To bi bilo dovoljno da se oni mogu teleportirati do tamo. Satima se voze u autu, od toga jedna četvrtina makadamski put. Kilometrima pješače noseći na leđima minske znakove i opremu. To su zahtjevne i nepristupačne površine. Ako se bilo šta desi, oni su prepušteni sebi”, kazala je Sanja Skočir, uposlenica BH MAC-a.

Sve su to građani ove zemlje koji daju nesebičan doprinos kroz svoje poslove, kažu naši sagovornici. Političke blokade, nesuglasice, tromost birokratije oni podnose na svojim leđima, čekajući konačne pomake kako bi njihov položaj bio poboljšan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!