Diskusija s bh. diplomatama na tri kontinenta

Vijesti 04. mar 202111:51
Podijeli:
Izvor: N1

U organizaciji Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore je organizirana panel diskusija u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, na kojoj su učestvovali bh. diplomatski predstavnici s tri različita kontinenta.

Na panelu su učestvovali ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić, ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević i generalni konzul BiH u Chicagu Elvir Resić, predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore Admir Lisica i moderator Sanadin Voloder.

Predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore Admir Lisica istakao je da je ovo treći panel u nizu u organizaciji ovog udruženja, koje nastoji na različite načine poboljšati saradnju između dijaspore i domovine. Također, osvrnuo se na razlog organiziranja ovakvog panela u danima kada se obilježava Dan nezavisnosti BiH.

“Smatram da je izuzetno bitno da i na ovaj način razmjenjujemo mišljenja, ali i da se upoznamo s radom naših diplomatskih predstavnika koji se trude da na različite načine doprinesu promociji Bosne i Hercegovine u svijetu. Diplomatski predstavnici sačak tri različita kontinenta prenijeli su nam svoja iskustva u kontekstu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, ali i načinima kako druge iseljeničke zajednice širom svijeta obilježavaju svoje nacionalne praznike, Također, tokom panela smo mogli čuti koliko je bitno da diplomatski uredi opravdaju novac uložen u njih, jer Bosna i Hercegovina mora imati adekvatne promotore i lobiste u svijetu”, istakao je Lisica.

Ambasador Hajrić je, između ostalog, istakao da je Australija vrijedna zemlja te da naših oko 50.000 sugrađana koji tamo žive imaju uređen život u svim segmentima. Kada je riječ o obilježavanju Dana nezavisnosti, istakao je da je on upriličen i ove godine.

“Ovdje kod nas je dosta bolja situacija kada je riječ o pandemiji pa smo imali priliku organizirati proslavu Dana nezavisnosti BiH adekvatno, slično kao i ranije. Ovo je izuzetno uređena država u kojoj je veliki broj naših iseljenika. Bh. građani ovdje su izuzetno obrazovani i imaju poprilično dobre uslove življenja. Za Bosnu i Hercegovinu treba lobirati te u diplomatske krugove moramo uključiti što više kvalitetnih i vrijednih kadrova. Koliko naši ljudi vole domovinu govori i to da su napravili od svojih sredstava ambasadu i poklonili je državi Bosni i Hercegovini”, navodi Hajrić.

Makarević, ambasador BiH u Norveškoj, sumirao je svoju diplomatsku misiju u Pakistanu te je uporedio s aktuelnom u Norveškoj. Tokom izlaganja je istakao značajne projekte koji su postignuti, a u cilju pomoći Bosni i Hercegovini.

“Ovo su dvije potpuno različite misije. Kada je riječ u Pakistanu, tu se puno uradilo na unapređenju namjenske industrije. U Norveškoj su projekti dosta drugačiji. Dosta je toga učinjeno na spajanju našeg i norveškog tržišta, a u prethodnom periodu je puno konkretnog učinjeno na tom planu. Što se tiče obilježavanja Dana nezavisnosti i Dana državnosti, oko toga ne smije biti kompromisa i oni se moraju obilježavati u skladu s državnim propisima. Iako je pandemija trenutno aktuelna, i ove godine smo uspjeli upriličiti svečanost posvećenu našoj domovini”, govori Makarević.

Generalni konzul Resić istakao je da je bh. dijaspora izuzetno brojna u Chicagu i okolini te da se nada da će nakon pandemije sve svečanosti pa i proslave državnih praznika biti kao i prije nje. Kako kaže, dosta toga je urađeno i na ekonomskom planu tokom njegovog mandata, ali i na promociji istine o Bosni i Hercegovini.

“Svega nekoliko mjeseci nakon mog dolaska u Chicago započela je pandemija, ali smo ipak uspjeli uraditi veliki broj aktivnosti u pogledu različitih projekata koji doprinose razvoju naše domovine. Statistika govori o konkretnim projektima na ekonomskom planu što nas raduje. Jedna od ideja je i konačno uspostavljanje direktne linije između BiH i SAD, nadamo se da će i do toga doći. Naš konzulat ima najbolje odnose s diplomatskim predstavništvom Turske, ali je saradnja korektna i s predstavništvima zemalja iz regiona. Stavovi su jasni o stavovima o kojima nema kompromisa, a to su svakako državni praznici Bosne i Hercegovine. Izuzetno mi je drago što sam imao priliku učestvovati na ovom panelu i nadam se da će ih u buduće biti još i više”, konstatuje konzul Resić.

Komentari

Vaš komentar