Divljanje cijena u BiH: Cijena piletine doseže i 14 KM, faširano 16 KM…

Vijesti 05. apr 202215:24 > 15:30 2 komentara
Facebook: Faruk Hadžić

Rast cijena životnih namirnica ne prestaje šokirati. Osim kontinuiranog poskupljenja biljnog ulja, čije cijene u pojedinim trgovinama sada dosežu i 5.50 KM, počele su iznenađivati i do sada neviđene cijene mesa. Divljanje cijena po marketima zabilježio je i ekonomski analitičar Faruk Hadžić, koji postavlja i pitanje: Da li vlast planira išta uraditi?

“Mjesecima upozoravam i apelujem prema vlastima da se donesu mjere i pomogne građanima kako bi se usporio ovaj inflatorni udar. Nakon odbijanja da barem privremeno obustave naplatu akciza na gorivo, sada svjedočimo spiralnom rastu cijena. Upozoravao sam da ćemo ubrzo osjetiti drugi inflacijski udar, u koji već sada ulazimo”, piše ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Hadžić je tokom jučerašnjeg dana (ponedjeljak, 4.4.2022.) zabilježio cijene piletine u jednom od sarajevskih marketa.

Sa brojnim pratiteljima podijelio je fotografije na kojima se jasno vidi da cijena pilećeg filea na tacni prelazi i ogromih 14 KM, uz pitanje “da li vlast misli bilo šta uraditi osim mjere koja ne može zaustaviti rast cijena, a to je ograničenje marži?”

No, porast cijena u većim trgovinskim lancima prate i oni manji. Tako u jednoj poznatoj sarajevskoj mesnici kilogram faširanog mesa je za 24 sata sa 13 KM povećan na 16 KM, a kako saznajemo od prodavača i radnika u mesnicama, očekuje se da će cijene mesa ići još ka gore.

Kada je riječ o ulju, čija je cijena u proteklom periodu varirala između 4,80-5,00 KM, u pojedinim tržnim centrima ona sada doseže i do 5,50 KM.

Na policama kupci najčešće mogu pronaći jednu, eventualno dvije vrste ulja, a slična situacija je i sa brašnom.

Market u Istočnom Sarajevu (N1)

Podsjetimo, N1 je sredinom prošlog mjeseca objavio spisak firmi koje su nezakonito povećavali cijene proizvoda u FBiH.

Objavljena imena firmi koje su nezakonito povećavale cijene proizvoda u FBiH

Nadzor nad radom trgovaca sa spiska iznad, Federalna uprava za inspekcijske poslove vršila je na osnovu predstavki građana, te su nadležni federalni inspektori utvrdili nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, za što su tada naveli da su/ili će biti pokrenuti postupci utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti.

Što se tiče novčanih kazni, na osnovu člana 14. Zakona o kontroli cijena utvrđeno je sljedeće: “Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena”.

Numoran rast cijena kojima svjedočimo, a ujedno i maksimum koje su dosegle u posljednja dva dana navodi na pitanje: Da li se kazne za utvrđeno nezakonito dizanje cijena uopšte upućuju i sluze svrsi?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare