Dizdarević: Netanyahu je samo zlo, najsurovija ličnost na cionističkoj strani

Vijesti 12. maj 202117:19 > 17:486 komentara
Podijeli:
Zlatko Dizdarević o sukobu Izraelaca i Palestinaca
Izvor: N1

Benjamin Netanyahu je samo zlo i najsurovija ličnost koja se pojavila na toj cionističkoj izraelskoj strani, rekao je Zlatko Dizdarević, ekspert za Bliski Istok. Istakao je kako je Hamas projekt Izraela koji se "oteo kontroli". Upozorio je da je potrebno da SAD i Biden hitno reaguju kako ne bi nastao potpuni haos.

Na pitanje zašto nema rekacije Zapada, Dizdarević je rekao da je sve od početka bilo pogrešno.

“Sama podjela tog prostora je bila legitimna, ali nezajažljivost s jedne strane, nedostatka snage, mogućnosti i leđa s druge strane, doveli su do jednog procesa u kojem se stalno činilo da će se nešto riješiti. Bile su i druge generacije političara i bili su veliki spektakularni sporazumi. Činilo se da će ići nabolje, ali i planeta se mijenjala. Gubio se interes za Palestinu u arapskim zemljama se izgubio interes. Imamo zemlje u Zalivu koje su više na strani Izraela. Amerikanci su imali specijalnu relaciju s njima pa se nisu mogli raditi radikalni potezi”, rekao je Dizdarević u “Danu uživo”.

“Hamas je projekat Izraela, finansirala ga Saudijska Arabija”

Prisjetio se da je, nakon jedne od posjeta Gazi napisao knjigu u kojoj je naveo da su “za vrijeme prve Intifade 1988. godine Amerikanci proizveli Hamas, da je Mossad uradio operativni plan za organizacioniu stranu, a da je Saudijska Arabija to sve platila”.

“Dvadeset i nešto godina nakon toga bio sam u Teheranu i zamolili su me da se vidim s jednim udruženjem palestinsko-iranskog prijateljstva. Otišao sam i rekli su:'Mi vas čekamo 20 i nešto godina’ te pitali šta mislim danas o tome što sam napisao. Rekao sam da je prošlo mnogo godina, često sam bio tamo. Prisustvovao sam napadima Izraela na Gazu četiri puta. Ne govorim samo o avionskim napadima već ulazu pješadije u Gazu. Svaki put su dolazili do štaba Hamasa i nikada nisu završili priču. Sada sam potpuno siguran da je to to. Danas, nakon ovih 5-6 dana moje mišljenje je potvrđeno”, rekao je Dizdarević.

“Hamas je sada jaka organizacija”

Kazao je kako je uloga Hamasa sada drugačija. Od organizacije koja je bila isključivo kontra Abassa i Fataha, te imala ulogu da sprečava mirovni proces, danas organizacija koja ispaljuje 300 raketa i ima političke ambicije.

“Oni su sada ozbiljni i jaki. Hamas je čekao 15 godina na izbore da bi pobijedio, a oni su sada odgođeni. Fatah ima tri izborne liste, na jednoj je Abass koji loše stoji. Oni koji bi glasali za njih su Palestinci iz Jerusalema. Zašto ramazan? Nema slučajnosti u politici ove vrste. Ući za vrijeme ramazana na plato Al Akse s barikadama nije isto kao drugih dana”, rekao je Dizdarević.

“Netanyahu je samo zlo”

Kazao je kako je izraelska policija blokirala mlade Palestince da se, kao i inače tokom ramazana, okupljaju na platou džamije. Smatra da nisu očekivali takav odgovor nove generacije Palestinaca jer su se sukobili s policijom.

“Ključni operativac cijele priče je Netanyahu koji odlazi. Istekao mu je rok da formira Vladu. Petnaest godina je na vlasti. On je samo zlo. On je po meni najsurovija ličnost koja se pojavila na toj cionističkoj izraelskoj strani. Pomnožen funkcijom koju je obavljao, moći koju je imao i dobitkom Trumpu. Trump je bio opsjednut Izraelom na svoj način. Njemu je bilo bitno da uđe u historiju kao čovjek koji je riješio palestinsko pitanje. U ova 3-4 dana s provokacijom Hamasa, ulaskom vojske Izraela, ulaksom u Al Aksu, stvoren je novi stepen netrpeljivosti i mržnje. Ja to malo upoređujem s non paperima na Balkanu. Zna se da neće biti relaizovan, ali je ostala tenzija za stepenicu veća”, kazao je.

Rješenje: Dvije države

Ističe da se sve uklopilo u Netanyahov projekat, ali da se nije računalo na reakciju omladine. Također, sada više nema Trumpu i njegove podrške pa se izašlo iz okvira tog plana.

“Mira i pravda tamo dugoročno neme dok se ne uradi nešto što je mir i pravda. To su dvije države. Nema šanse da se potpuno potopi Palestina. Međunarodne organizacije govore o aprtheidu, pa čak i izraelske. Ovdje je cilj protjerati sve, napraviti zemlju bez Palestinaca. Moje osjećanje je da, ukoliko se u narednih 48 sati stvari ne počnu smirivati, nastsa će haos. A jedino mogu ukoliko sada Bidenov tim iza zavjese radi sve da se spusti lopta. Ukoliko se uspije u tome, ima šansi da se stvari koliko-toliko vrate u neku drugu kolotečinu. Ako se ne uspije, a ima značajnih igrača koji nisu spremni na to, možemo očekivati haos. A nisu spremni Hamas koji u tome idi šansu za glasove i Netanyahove snage koje je podigao na noge. Sada kao posrednici rade Katar, Turska i Egipat. Nije lako reći Bidenu nešto protiv Izraela i Netanyahua, ali spominje se da će se u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a tražiti da se prekine protjerivanje Palestinaca”, kazao je Dizdarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar