Dizdarević: Obolijevaju najviše mladi, ali kliničke slike u ovom valu su blaže

Vijesti 24. sep 202118:42 > 19:50 0 komentara
N1

Dr. Zehra Dizdarević samo je tokom proteklih mjesec dana pregledala više od 2.000 rendgenskih snimaka pluća Covid pacijenata i njihove nalaze. Samo troje su bili negativni, a šestero bez promjena na plućima. No, ohrabrujuća vijest je ta da su, kako kaže, kliničke slike kod delta soja dosta blaže u odnosu na prethodne valove virusa.

“Te rendgenske projene kod delta virusa nisu toliko izražene kao u prethodnom. U prva tri vala promjene su bile rapidne i od početka su zahtijevale neki respirator ili potporu kisika. Ove su slabije”, rekla je dr. Dizdarević.

Ističe kako je u ovom valu delta soja uglavnom populacija od 25 do 35 godina, ali da ima i dosta djece od 2005. do 2010. godišta i da je skoro svaki s upalom pluća.

“Ali one nisu tako jake. Sva simptomatologija postoji kao u prethodnom valu, ali u blažoj formi”, kazala je.

Navela je kako ljude buni to što sada ne znaju da li su ponovo oboljeli od Covida, imaju li alergiju ili prehaldu ili je riječ o Covid long posljedicama.

“Znamo da ovaj virus traži živu ćeliju i zato u ovom valu najviše su promjene na srednjem lobusu desno. Promjene su blaže i klinička slika blaža. Pojedini simptomi koji su u prošlom valu bili okus, miris po 10 dana, ovdje samo dva-tri dana, vrlo niska temperatura, a preznojavanje i dalje postoji”, rekla je dr. Dizdarević.

Apelovala je na sve građane da se vakcinišu:

“Vakcinišite se, vakcinišite se, vakcinišite se!”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!