Dizdarević: Vratimo se tradicionalnom odgoju naše djece

Vijesti 08. dec 202111:00 > 11:59 1 komentar

Nedavni slučajevi vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi u Nevesinju, u dva odjeljenja sedmih razreda, ponovo su usmjerili pažnju javnosti ka tom problemu. Šta je uzrok sve veće surovosti u vršnjačkim neslaganjima ili sukobima koji se dešavaju u adolescentskom periodu, pitali smo Samelu Alagić, pedagogicu-psihologinju u OŠ "Safvet Beg Bašagić" Sarajevo i Elmu Dizdarević, potpredsjednicu Vijeća roditelja KS.

Nasilje prema nastavnicima

Alagić je podsjetila da je nasilja oduvijek bilo samo što nismo znali postaviti granicu dokle ide razvojno i agresivno koje ima karakteristike nasilja po svim istraživanjima.

“Nasilja ima svuda oko nas, pa i u školama. Nasilja ima među učenicima, nastavnicima, roditeljima, i roditeljima prema djeci“, rekla je Alagić.

Govoreći o nasilju prema nastavnicima, kazala je da nove generacije imaju poprilično slobodu.

“Mi tada nismo imali mobilne telefone,  društvene mreže i nismo primali razne informacije. Za nas je nastavnik bio autoritet u učionici. Nije lako ni učenicima, ni nastavnicima. Kad vas učenik vrijeđa i neće da radi, i kad na sve moguće načine pokušava da diskredituje vašu ličnost, onda možemo govoriti o nekim oblicima nasilja prema nastavnicima. Oni su u manjoj formi nego što je vršnjačko nasilje i nasilje putem društvenih mreža”, naglasila je Alagić.

Lažne prijave

Dizdarević je apelovala na roditelje da razgovaraju sa svojom djecom.

“Mi djelujemo samo kad se nešto desi. Blaga preporuka prema medijima: ne moramo objaviti čitav snimak, objavimo samo jedan segment tog snimka, između ostalog da se vidi, a da se ne vidi puno toga”, poručila je Dizdarević, dodavši:

“Mi ispred Kantonalnog vijeća roditelja pokrenuli smo jednu edukaciju od strane predsjednika Vijeća koji obilazi dobrovoljno 26 škola, gdje drži predavanje o nasilničnom ponašanju na internetu. Djeca nam kopiraju u mnogo čemu, a između ostalog mogu i u tom nasilnom ponašanju”. 

Istaknula je da ima i lažnih prijava od strane roditelja kada ustvari postoji sukob razmišljanja i iznošenja stavova na samom času.

“Moramo mi kao roditelji primarno u razgovoru sa djecom napraviti granicu šta je nasilje, a šta nije. Dajte da se vratimo tradicionalnom odgoju naše djece i da razgovaramo sa djecom, da dobivamo informacije šta se dešava u školi. To se dešava na putu do škole i u povratku”, rekla je Dizdarević.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare