Đaković-Dević: Delta soj nije izolovan u RS, ali to ne znači da nije prisutan

Vijesti 21. jul 202108:48 > 09:03 0 komentara
N1

Epidemiologinja Instituta za javno zdravlje Republike Srpske, Jelena Đaković-Dević, kazala je da ovaj bh. entitet bilježi povoljnu epidemiološku situaciju, ali se istovremeno sprema i za njeno eventualno pogoršanje. Đaković-Dević je kazala da će to ovisiti i o broju vakcinisanih stanovnika. Gošća N1 je istakla da do sada nije sekvencioniran niti jedan slučaj delta ili lambda soja u entitetu Republika Srpska.

Đaković-Dević je rekla kako je stopa zaraze protekle sedmice bila dva na 100.000 stanovnika, te da nije bilo povećanja broja oboljelih. Stabilna je situacija u bolničkom sektoru, gdje se mnogo više pacijenata otpušta sa liječenja, nego što ih se prima.

Ipak…

“Pečat neizvjesnosti daje pogoršanje situacije u okruženju i Evropi i cirkulaciju delta soja”, izjavila je.

U zemljama regije i Evrope delta soj koronavirusa je dominantnan, mnogo veći broj ljudi putuje i mogućnost za prenos virusa je veća, navela je, a na pitanje kada da očekujemo novi val – odgovorila je:

“Činjenice kojima raspolažemo kažu da delta soj je zarazniji u odnosu na ostale varijante. Druga činjenica je da u septembru ćemo imati situaciju da će djeca i mladi biti najmanje vakcinisani. Očekujemo svakako i da će virus biti zastupljeniji među tim grupama.”

Đaković-Dević: Očekujemo povećanje broja novooboljelih

Sam virus nije pokazao pretjeranu sezonalnost, tako da porast broja novoboljelih se može desiti ranije, istakla je Đaković-Dević.

“Boravak u zatvorenom prostoru može uticati na povećanje broja novooboljelih”, dodala je.

Epidemiološka situacija u narednom periodu će ovisiti i o broju vakcinisanih građana.

“Očekujemo povećanje broja novoovoljelih, ali situacija će zavisiti i od procesa vakcinisanja. Teče proces sagledavanja situacije, analiza prilika iza nas i konsolidujemo resurse za pogoršanje situacije”, izjavila je gošća N1.

VEZANE VIJESTI

Institut za javno zdravstvo RS radi sekvencioniranje koronavirusa, a Đaković-Dević je rekla kako u posljednjem turnusu nije registrovan niti jedan od aktivnih sojeva COVID-19.

“Očekujemo da će se to brzo desiti u kontekstu situacije u Evropi i zemljama oko nas”, kazala je i dodala:

“Činjenica da soj nije izolovan u laboratoriji Instituta ne znači da nije prisutan u RS, očekujemo ga. Samo je pitanje vremena kada će biti identifikovan. Mi ćemo do kraja augusta, kao što je na nivou Evrope, identifikovati 90 posto uzoraka koji će pripadati delta soju.”

Zadovoljni odzivom na vakcinaciju u RS

U Republici Srpskoj do sada je 17 posto ukupnog stanovništva primilo bar jednu dozu vakcine protiv COVID-19, dok je 10-11 posto stanovništva vakcinisano sa dvije doze, potvrdila je.

“Domovi zdravlja na terenu su intenzivirali proces vakcinacije, sve su resurse stavili na raspolaganje. Zadovoljni smo odzivom. sigurno ćemo doći do momenta kada zaiteresovanost neće biti velika, pa ćemo morati praviti kampanje”, zaključila je epidemiologinja Instituta za javnos zdravstvo RS Jelena Đaković-Dević.

Uskoro donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!