Đapo: Premijer je potpisao pismo namjere za 500.000 vakcina Sinofarm

Vijesti 29. mar 202115:34 > 16:46 5 komentara
N1

Ministrica Edita Đapo, članica novog pregovaračkog tima za nabavku vakcina, za N1 je govorila o novom pokušaju Vlade FBiH da nabavi vakcine protiv COVID-19.

Održani su novi sastanci kada je u pitanju nabavka vakcine za Federaciju BiH. Šta je to što je najnovije?

“Što se tiče Federacije BiH, Federacija BiH ima oko 2.3 miliona stanovnika. Dvadeset posto su djeca, odnosno mlađi od 18 godina koji se ne trebaju vakcinirati i također naučnici kažu da se nikada vakcine ne kupuju za cijelu odraslu populaciju, nego da je potrebno 70 posto imunizirati. Po toj procjeni nama je potrebno 2.5 miliona vakcina. 800.000 smo uplatili putem COVAX-a. Govorim samo za dio Federacije BiH. Moram reći da se FBiH prijavljivala na brojne programe koje je organiziralo Vijeće ministara, kao što su EU for Health i regionalna inicijativa koju je pokrenula Srbija kako bi se nabavile vakcine za region. Išlo se logikom da bi bilo lakše naručiti veće količine za nekoliko zemalja, bila bi bolja cijena, međutim očigledno je da taj državni nivo je zakazao, da taj multilateralni mehanizam globalni je dosta spor”, rekla je Đapo i dodala:

“Federalno ministarstvo se obraćalo Vijeću ministara, odnosno Ministarstvu civilnih poslova, da idu s direktnom nabavkom Pfizera, Sinovaca i Sputnika V. Međutim Vijeće ministara nije učinilo apsolutno ništa i spalo je na Vladu FBiH da idemo u direktne nabavke. Pregovarački tim je osnovan u četvrtak, mi smo u petak i evo danas, moram reći da je premijer imao agresivnu dimplomatsku aktivnost, gdje je obišao sve ambasade, i američku i rusku i kinesku. Od Kine smo dobili koje korake moramo poduzeti, pretpostavka je da sve moramo učiniti i kod ostala dva partnera. Ono što smo saznali, kada smo tek počeli koordinirati ovu aktivnost, jer smo se sve vrijeme vodili logikom da je Federacija BiH dužna obezbijediti novac, a da je Vijeće ministara pokrenulo procdeuru direktne nabavke. Potom smo spoznali da je premijer Forto se već prijavio i pokušao stati u red, da tako plastično kažem, Pfizerove vakcine, ali informacija koju sam ja danas dobila je da Pfizer traži državnu vlast, odnosno Vijeće ministara da s njima razgovara. Mi smo se htjeli kao Vlada Federacije udružiti s Kantonom Sarajevo, povećati broj vakcina, platiti, samo da se ne gubi taj red. Međutim očigledno je da oni traže samo Vijeće ministara. Od kineske ambasade smo dobili dokumente i premijer je danas potpisao to pismo namjere, ili zahtjev za 500.000 vakcina od Sinofarma, također ćemo naručiti pola miliona od Sinovaca. Naš Zavod za javno zdravstvo nas je upozorio da mi imamo dobar sistem za čuvanje Pfizerove vakcine, a to je sistem za čuvanje na minus 80 i za Sinovac i Sinofarm koje se čuvaju na 2 do pet stepeni, dok se Sputnik V čuva na minus 20 i mi nemamo dobru infrastrukturu, ali vjerujem da naši velepromentnici imaju i bilo bi važno da dođu vakcine, a vjerovatno veleprometnici imaju mogućnost distribucije i čuvanja vakcina. Rekli smo da zavod sve provjeri do sutra i informiše nas do sutra kako bi znali koje ćemo količine naručiti. Mi ćemo morati napraviti jedan pritisak i premijer će se obratiti predsjedavajućem Vijeća ministara, da stanemo u red i prijavimo se za Pfizer. Ukoliko RS neće, onda moraju izaći u susret Federaciji BiH.”

Dodala je Đapo i kako su građani izgubili vrijeme i prilike jer se diplomatska mreža mogla ranije staviti u funkciju.

“Vlada Federacije BiH i građani su izgubili dragocjeno vrijeme i prilike, jer smo mogli staviti tu diplomatsku mrežu u funkciju. Ambasador BiH u Rusiji je pisao i tražio informaciju, ali su u Vijeću ministara ignorisali te upite. Upoznati ste da je doktor Drljević jučer upozorio građane da se u RS-u pojavio novi soj južnoafričkog virusa. Vakcine određene nisu otporne na taj soj i to je sada jedan alarm. Zbog toga je premijer Novalić naložio da se održi krizni štab zdravstva kako bismo vidjeli kakve mjere i šta trebamo poduzeti mi kao Federacija BiH. Danas će se održati krizni štab civilne zaštite, kako bi se razmotrio zahtjev uvođenja vanredne situacije. Naši ljekari su na izmaku snaga, mi moramo sačuvati naš zdravstveni sistem i građane. Sastanak počinje danas u 14:00 sati. Naloženo je da krizni štab zdravstva predloži mjere”, rekla je Đapo.

Nije moguće da Vlada FBiH nije bila upoznata kako Pfizer razgovara. Tek sada imate zvanično na koji način Pfizer razgovara, zar se to nije moglo preduhitriti?

“U januaru je ministar zdravstva FBiH pisao ministrici civilnih poslova da je potrebno da dirketno naručimo vakcine. Zašto se ta tačka nije našla na Vijeću ministara, zašto ministrica Turković koja rukovodi diplomatskom mrežom nije povela agresivniju kampanju dobivanja tačnih informacija, stavljanja na dnevni red Vijeća ministara, raspravljanja o tome. To zaista treba pitati Vijeće ministara. I ministarstvo civilnih poslova je trebalo da zna, oni su trebali kooridnirati sve potrebe i mjere. Kada je gospodin Radončić obnašao funkciju ministra sigurnosti tada je stavljeno u funkciju koordinaciono tijelo za prirodne i druge vrste nesreća. Zakonska je obaveza da to tijelo funkcioniše, mi smo u nesreći već godinu dana. U početku je to tijelo funkcionisalo, koordinirale su se mjere svih nivoa vlasti, koordinirale su se potrebe i mjere sa susjednim državama, mislim na granicu. Tada su nam trebale maske, zaštitna odjela, u tom momentu nije bilo vakcina. Sada je bila potreba za to tijelo da se usaglase količine, koliko treba RS-u, koliko Federaciji BiH i da se odluke donesu na Vijeću ministara”, istaknula je Đapo.

Da li bismo trebali ipak naručiti Pfizer ili Sinofarm ili Sinovac?

“Reći ću vam zašto smo se opredjelili za Sinovac i Sinofarm da odmah naručimo veće količine. Naravno da bismo mi voljeli da odmah naručimo 1.000.000 1.500.000 vakcina Pfizera, međutim na njega se čeka šest mjeseci, dok ove možemo dobiti u roku od mjesec dana. To je opredjeljenje da krenemo s vakcinacijom ljudi, a u međuvremenu bi trebao doći Pfizer. Očigledno je da se Vlada FBiH neće moći legitimirati, kao ni Kanton Sarajevo, nego će to morati Vijeće ministara BiH”, rekla je Đapo.

Da li mislite da će sada Vijeće ministara reagovati?

“Sutra se održava Parlament Bosne i Hercegovine i ja se nadam da će parlamentarci kroz svoje diskusije naložiti Vijeću ministara da krene u nabavku Pfizera. Izgubili smo vrijeme zbog njihovog nerada, i mi kao vlada i naši građani. Izgubljeni su životi, medicinski radnici se bore godinu i više. Zaista je vrijeme da počnu raditi svoj posao i da se moraju prijaviti. Sve da se prijave sutra, a potrebno je određeno vrijeme, šest-sedam koraka. Evo sve da sutra krenu, za mjesec ili 15 dana su gotovi s papirologijom i onda treba čekati šest mjeseci. Da ne bismo čekali šest mjeseci, krenut ćemo u ovo. Premijer je poslao pismo namjere, ali je moguće da nam i Sinofarm i Sinovac odgovore da žele raditi samo sa državom. Naravno, Vlada FBiH je ostavila kanal, vi ste vidjeli u RS-u, kompanija Krajina Group nabavlja vakcine. Dali smo i njima saglasnost da nabave vakcine, ali su odustali kao i kompanija iz Kaknja. Danas ili sutra ćemo dobiti obavijest od Medimpexa, da li mogu nabaviti vakcine ili ne. Jer koliko mi vidimo nije to toliko jednostavno da se nabavi, da kompanije, čak ni države ne mogu, izuzev ove AstraZenece, koja se može prodavati na tržištu, ali opet na način da se preko države dogovori”, istaknula je Đapo.

Kakav je odgovor iz Ambasade Velke Britanije?

“Nismo još uvijek, jer upravo postoji ta mogućnost da veleprometnici mogu nabaviti tu AstraZenecu. O AstraZeneci ćemo sutra razgovarati, dakle ministar zdravstva, premijer, ja i Davor Pehar. Do tada će premijer imati ili kontakt s ambasadom ili pouzdane informacije o nabavci te vakcine”, rekla je Đapo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare