Djeca se vratila u školu, odluka podijelila roditelje, svi se slažu u jednom

Obrazovanje 19. apr 202119:15 0 komentara

Djeca se vratila u školu. Učenici od prvog do petog razreda osnovne škole i trećeg razreda srednje škole u Kantonu Sarajevo vratili su se u školske klupe. I nastava se odvija po kombinovanom modelu. Tako je odlučila Vlada KS. Nakon što je to odobrio i Krizni štab. Na osnovu epidemiološke situacije. Odluka je podijelila i roditelje i javnost. Svi se slažu u jednom. Donesena je i objavljena nedopustivo kasno.

Graja i smijeh odjekuju učionicom dok mališani uče slova. Dio njihovih drugara je kod kuće. Nastavu prati online. Kombinovani model nastave je njihova predstava o školi. Mjestu gde se stiču nova znanja. Ali i prva drugarstva. U vrijeme pandemije, tvrdi struka, škola je sigurno mjesto za djecu.

Djeca se vratila u školu, odluka bez konsultacije?

“U školi se ne širi zaraza. to je jasan podatak. I važno je, posebno da djeca mlađeg uzrasta, u okviru razredne nastave od 1. do 4. ili 5. razreda budu sa učiteljima. Rade u učionicama. Jer se mnogo stvari dobija time što djeca dolaze tu. Nego da se isključivo radi preko mobitela, telefona, tableta i slično”, pojašnjava Namir Ibrahimović, direktor OŠ ”Safvet-beg Bašagić”.

Zbog toga bi mnoge radovala vijest da se djeca vraćaju u školske klupe. No, ne kada dođe u petak popodne, i bez prethodnih konsultacija.

“To se moglo desiti sutra. Da se bolje pripreme materijali za drugačiji rad. Da se roditelji obavijeste i pripreme. Da se pripreme produženi boravci… Da se dakle život malo drugačije organizuje. Nije dakle moralo krenuti danas. Ili ako jeste, onda je odluka morala doći mnogo ranije. U petak ili da ne kažem, u četvrtak”, smatra Ibrahimović.

Iz Vlade kažu da su pri odlučivanju bili izbalansirani pedagoški i zdravstveni razlozi.

“Pedagoški razlozi stoje kako stoje. Djeci je mjesto u školi. Tamo najbolje uče i najbolje se socijalizuju. Škola ima te dvije važne uloge. Naravno, one se tek mogu živjeti. Ako nam i zdravstvena struka kaže da je to ok. Ako epidemiolozi kažu da je to u redu. Onda možemo razmišljati da to i oživimo”, kaže Naida Hota-Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja KS.

Odlukom o vraćanju djece na nastavu nezadovoljni su i roditelji. Od načina na koji je odluka donesena. Do načina na koji su obaviješteni.

Roditelji za i protiv

“Mislim da ovu školsku godinu treba završiti online. Roditelji i djeca već su se prilagodili ovom sistemu učenja. I usvajanja gradiva. I onda izvršiti jednu lijepu pripremu za septembar. Napraviti strategiju povratka u školske klupe od septembra. Ili u kombinovanom modelu ili potpuno u školske klupe”, navodi Arma Branković Tanović, majka i pedagog.

Kako će se nastava odvijati u narednoj školskoj godini? U ovom trenutku niko se ne usuđuje predviđati. Osim od epidemiološke situacije… To će zavisiti i od spremnosti nadležnih da umjesto školskog raspusta, vrijeme iskoriste za planiranje i pripremu načina rada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!