Dječija bolnica u Kijevu premještena u podrum (VIDEO)

Vijesti 04. mar 202210:23 0 komentara

Zatvaranje najveće dječuje bolnice u Kijevu jednostavno nije moguće, uprkos neprestanom granatiranju, piše CNN te dodaje da su djeca koja su previše bolesna za izmještanje u drugi grad, premještena u podrum bolnice.

Iscrpljeno osoblje brine za ukupno 10 malih pacijenata u podrumskom hodniku bolnice. Jedna id njih je I tro-mjesečna Milena koja pati od tumora na mozgu. Njena majka Sonia rekla je za CNN da već sedam dana spava na podu pored nje zbog sve bližeg bombardovanja grada.

“Moramo biti pod zemljom I još uvijek ne znamo koliko dugo ćemo ostati ovdje. Sama sam u bolnici jer je muž ostao kući da se brine o našem drugom djetetu”, kazala je.

Zbog stresa kaže da više nije u stanju da doji svoju kćerku zbog čega je morala preći na mliječnu formulu za bebe.

Resursi su jako ograničeni jer se bolnice bave traumatičnim povredama – pa su se neki roditelji uključili da pomognu u brizi o drugoj djeci u podrumu. Manje važne procedure su sada na čekanju. Kada je CNN posjetio bolnicu, jednom 11-godišnjem dječaku je trebalo ukloniti konce sa rane – ali rizik od infekcije je prevelik.

Bez jasnog kraja njihovim mukana, evakuacija je jedini tračak nade za mnoge porodice. U četvrtak su se ukrajinske i ruske delegacije sastale u Bjelorusiji na još jednoj rundi razgovora, gdje su se dogovorile da osiguraju humanitarne koridore za civile i mogući privremeni prekid vatre u područjima gdje se vrši evakuacija.

Situaciju u Ukrajini pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!