Đonlagić za N1: Ko je odgovoran? Odgovoran je Zoran Tegeltija

Vijesti 03. feb 202118:04 > 18:39 2 komentara

Dženan Đonlagić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, rekao je danas za N1 da predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju smatra odgovornim za (ne) nabavku vakcina u BiH poručivši da niko iz naše zemlje ne može direktno pregovarati s proizvođačima vakcine.

On je rekao da bi vakcine u BiH trebale stići do kraja februara.

”Ovo što je BiH preko Covaxa naručila je jedan segment i prema informacija predsjedavajućeg, taj kontingent bi trebao stići do kraja tekućeg mjeseca odnosno u prvom kvartalu tekuće godine. To neće biti dovoljno i proces vakcinacije nije počeo. Ja mislim da je Vijeće ministara moralo iskoristiti nadležnosti i krenuti u sporazume s proizvođačima ili pojedinim članicama Evropske unije koje bi imale mogućnost da posude vakcine za sve građane Bosne i Hercegovine. Zato smatram odgovornim Vijeće ministara. Tačno je da smo prvu verziju novog zakona o javnim nabavkama predložili u 7. mjesecu prošle godine i da smo išli kroz procedure, mi smo mogli doći sada spremniji i u situaciju da direktnim pregovorima s proizvođačima”, istakao je gost N1.

”Ja mislim da po važećim propisima niko iz BiH ne može direktno pregovarati s proizvođačima nego bi to morali ići preko veledrogerija u BiH”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nema nijednog zakonskog rješenja.

”Danas na dnevnom redu nemamo nijedno zakonsko rješenje. Smatram odgovornim i predsjedavajućeg Vijeća ministara i u cjelini Vijeće ministara jer dinamika dostavljanja zakona prema državnom Parlamentu nije zadovoljavajuća”, ocijenio je funkcioner DF-a.

Potom je komentarisao i ostale aktuelne teme, događaje u CIK-u, teške izjave u javnom prostoru kao i pismo Valentina Inzka upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske…

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare