Đukanović: Našim zemljama mora pripadati evropska i evroatlantska budućnost

Vijesti 04. jun 202111:46 > 14:16 0 komentara
N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović borave u radnoj posjeti Crnoj Gori. Susreli su se sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem koji je kazao da Bosni i Hercegovini i Crnojg Gori mora pripadati evropska i evroatlantska budućnost.

“Moje zadovoljstvo je dvostruko. Ovdje su predstavnici najvišeg državnog organa prijateljske države Bosne i Hercegovine. U pitanju su i lično prijatelji Crne Gore i moji prijatelji i mogu da kažem da je teško moglo biti većeg zadovoljstva i ljepšeg početka žive diplomatije nakon posnog jednogodišnjeg perioda izazvanog CODID-19. Ovo je bila prilika da napravimo kratak rezime naših državnih odnosa. On bi se najkraće mogao saopštiti kroz obostrano zadovoljstvo odnosima za koje vjerujemo da nisu samo od koristi našim državama i našim građanima nego kao uzorni odnosi od koristi su regionu u kojem živimo”, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, više puta su konstatovali da je u odnosima dvije države “sve veoma čisto i da smo u stanju da govorimo o svemu što je tema iz prošlosti, bez ikakvog kompleksa i prikrivanja”.

“Potvrda naših dobrih odnosa je i potpisani sporazum o međudržavnoj granici što smatramo veoma važnim ostvarenjem iz prethodnog perioda. Naši razgovori su se se uglavnom fokusirali na temu euroatlantskih ciljeva. Kada su u pitanju evropski i euroatlantski ciljevi, uvaženim gostima sam prenio naše uvjerenje da našim zemljama mora pripadati evropska i evroatlantska budućnost, da je to najbolji izbor za naše države”, naveo je predsjednik Crne Gore.

“Mislimo da će ovaj region biti kvalitetnije stabilan i da će biti bliži onome što je cilj svake odgovorne politike, a to je evropski kvalitet života naših građana ukoliko svi budemo zajedno išli ka tom cilju. S pažnjom pratimo sve napore koje BIH ulaže na tom planu, radujemo se usvojenom Programu reformi za 2020. godinu, radujemo se formiranoj komisiji koja je Komisija za saradnju sa NATO-o, radujemo se naprima koji se ulažu da se ispuni 14 prioriteta koji će dovesti zemlju do statusa zemlje kandidata i pomoći joj da otvori pregovački proces sa EU”, naveo je.

Poručio je da će Crna Gora u ovom smislu podijeliti svoja iskustva sa BiH.

Kako je kazao, evropski sistem vrijednosti jedini vodi ka poželjnom kvalitetu života.

Razgovarano je o infrastrukturnim projektima dvije zemlje i regionu.

“Očigledno da je trenutno jedan zastoj ili sporija dinamika u politici proširenja EU, ali dok ne dođe do konsolidacije u samoj Uniji i dok se ne obnovi reformski zamah u našem regionu, ono što možemo raditi je kvalitetnije infrastrukturno povezivanje. Saglasni smo da ima puno prostora za dalju saradnju između dvije države”, naveo je Đukanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!