Đukanović u sjedištu EU o ruskom sentimentu i retrogradnim snagama

Vijesti 21. feb 202214:13 1 komentar
Milo Đukanović Twitter

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, sastao se danas sa predsjednikom Evropskog Vijeća Charlesom Michelom u Briselu. Charles Michel i Đukanović su, kako je on rekao, detaljno razgovarali i o evropskoj perspektivi cijelog regiona.

Đukanović navodi kako je sagovorniku istakao da je današnje stanje u regionu lošije nego što je bilo prije nekoliko godina.

“Prije nekoliko godina smo o Zapadnom Balkanu govorili samo u kontekstu brzine pridruživanja EU. Sada smo se vratili temi stabilnosti”, konstatovao je Đukanović.

Dodaje kako je Michelu pojasnio i uzroke retrogradnih političkih procesa na Zapadnom Balkanu.

“Ukazao sam na izostanak aktivne politike proširenja EU i na posljedice tog poremećaja koji je doveo do malignih uticaja trećih strana sa platformi koje su definitivno antievropske. Rekao sam mu da sam Zapadni Balkan sigurno nije meta takvih politika, meta je sistem evropskih vrijednosti i evropsko jedinstvo. Na njega se nasrće sa svih dijelova evropskog kontinenta koji su podobni za to. A Zapadni Balkan je još uvijek pogodan teritorij za takve maligne politike, zbog slabih država, ali i zbog još uvijek prisutnih proruskih sentimenata kod jednog dijela stanovništva”, stav je predsjednika Crne Gore.

Dodao je da se na naš prostor nastoji unijeti konfuzija u strateške pravce i izbore budućnosti u svaku od naših država.

Taj pravac bi, naglašava on, morao biti evropski put razvoja, no, on se uspijeva osujetiti u posljednje vrijeme.

Upravo to, izričit je Đukanović, mora biti inspiracija za EU i NATO, koji jasnije moraju naglasiti da je Zapadni Balkan prostor evroatlantskih vrijednosti.

Navodi da su on i Charles Michael postigli saglasnost po tom pitanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare