Đukanović: Zemlje Zapadnog Balkana dalje od EU nego što su bile 2014.

Vijesti 19. maj 202108:17 0 komentara
Newsmax Adria

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je u utorak uveče poslije posjete Briselu da su zemlje Zapadnog Balkana danas dalje od Evropske unije nego što su bile 2014. godine.

„Ovo je poslednji trenutak da naše odnose sa Evropskom unijom učinimo jasnim, moramo znati da li je zaista realna perspektiva zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji u dogledno vrijeme, i moramo definisati jasan vremenski okvir“, istakao je Đukanović posle radne večere zvaničnika tog regiona s visokim predstavnikom EU Josepom Borellom.

U suprotnim će, kako je ukazao Đukanović, prazan prostor na Zapadnom Balkanu koristiti treće zemlje, prenio je njegov kabinet u Podgorici.

“Minimum partnerske odgovornosti”

Odgovor EU o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana je, ocijenio je Đukanović, „minimum je korektnosti i partnerske odgovornosti“.

„Podsjetio sam da smo na početku mandata ove Evropske komisije imali nekoliko veoma opmističnih ocjena o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ali su paralelno stizale i druge ocjene, iz drugih evropskih centara, koje su bile kontradiktorne tim najavama“, naveo je Đukanović.

Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) je u utorak uveče saopštila da su se zvaničnici sa Zapadnog Balkana i visoki prestavnik EU Josep Borell složili na neformalnoj večeri u Briselu da je integracija tog regiona „ključni strateški cilj u zajedničkom interesu“.

Jačanje dijaloga u regiji

Na večeri koju je priredio Borell su bili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijeri Srbije Ana Brnabić, Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, kao i komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi.

EEAS je prenijela da su oni „u otvorenoj i iskrenoj atmosferi“ iznijeli „strateška razmišljanja“ o tome kako ubrzati reforme radi evrointegracije Zapadnog Balkana i jačanja „pozitivnog i konstruktivnog govora u regionu i o regionu“.

Prenijeto je da su zvanice s Balkana „potvrdile svoju čvrstu posvećenost regionalnoj saradnji“ i „suočavanju s globalnim izazovima kakav je pandemija kovida-19“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!