Đukić: U zdravstvu vlada haos, već od rata vapi za reformama

Vijesti 17. nov 202109:36 > 11:21 0 komentara

Zašto građani posjećuju privatne klinike, koje usluge mogu dobiti u javnim i koliko se novca izdvaja za zdravstvo u BiH centralna su tema “ Novog dana”. O zdravstvu kojem se neophodne reforme govoili su Almir Terzić, politčki analitičar i bivši član Upravnog odbora JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo, Mara Đukić, pedijatrica i zastupnica DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Ervin Mujkić, načelnik Sektora za pravne poslove i ljudske resurse JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Kompletna zaštita

Đukić  je istaknula da u zdravstvu vlada popriličan haos.

“Već od rata vapi za reformama, međutim, to je vruć krompir da se bilo šta uradi. Zdravstvo sve dublje i dublje tone u probleme”, rekla je Đukić.

Govoreći o djevojčici Dženi Gadžun koja je preminula za vikend, istaknula je da bismo nešto napravili da se ne dešavaju te stvari, treba sve da se prestroji.

“Mora se nastojati sve po pravilima, da svi instrumenti, sve sale i prostori gdje se radi, treba da budu uvjetni, da može da se pruži kompletna zaštita, a ljekarski timovi trebaju da imaju rezervu i da imaju nekog ako nešto krene po zlu da uskoče”, navela je Đukić.

Politika u zdravstvu

Mujkić je istaknuo da mi imamo sasvim zadovoljavajući pravni okvir koji se u sistemu ne poštuje.

“Svjedoci smo da nadležna tijela odobravaju otvaranje velikog broja privatnih zdravstvenih ustanova koje ne ispunjavaju uslove. Vidjeli smo da je, medicinska mjera rađena od jednog subjekta, u prostoru drugog pravnog subjekta, sa aparaturom trećeg pravnog subjekta. Ako je to sve po propisima, vrlo je upitno da li su ti propisi kako treba”, kazao je Mujkić.

Politika potpuno upravlja samim zdravstvenim sistemom, smatra Terzić.

“Teško je naći bilo kojeg ljekara zaposlenog u zdravstvenoj instituciji, a da nije politički aktivan kroz određeni politički subjekt. Problem je i korupcija koja je vidljiva, počevši od samog obrazovanja do pružanja usluga“, istaknuo je Terzić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!