Đurok: Bez integracije BiH zajedno sa muslimanima, nema jedinstvene Evrope

Vijesti 23. dec 202115:03 > 15:36 1 komentar
Ivica Đurok (N1 BiH)

Ivica Đurok, profesor sociologije na Univerzitetu u Budimpešti i predstavnik bošnjačke zajednice katolika u Mađarskoj, komentarisao je za N1 posljednje izjave mađarskog premijera Viktora Orbana koje su mnogi okarakterisali kao rasističke i fašističke, da će "izazov biti integrisati zemlju (BiH) u kojoj živi dva miliona muslimana".

“Meni se čini da nisu dobri taktičari, a s druge strane, to po meni nije ljudsko ponašanje. Nije ni u etničkom smislu u redu, a ni u političkom smislu u redu pozivati da se treba bojati muslimana, pogotovo onih iz BiH čija integracija traje već više stoljeća, a koja je potpuno drugačije tekla od integracije muslimana npr. iz Turske ili iz nekih drugih muslimanskih zemljama. Ali i da nije tako, pribojavati se i dati razloga i drugima da se boje od nekih naroda, od vjera i religija, to je suludo i abnormalno”, rekao je.

Orban o BiH: Kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana

Ističe da, gledajući sa nekog sociološkog aspekta, bez integracije BiH zajedno naravno sa muslimanima, nema evropske integracije.

“Dakle, stvarno je suludo misliti da će Evropa biti jedinstvena bez BiH, da ćemo prije integrisati npr. Albaniju pa Kosovo, a da ćemo izostaviti BiH zbog muslimana. Oni koji su to rekli očito, a to je krajnja desnica kod nas, ne znaju ništa o historiji BiH, o tome šta se to tamo zbiva, nego su nasjeli na neki krivi kolosijek,i s tim žele pridobiti svoje pristalice. Ali ponavljam, to je jako opasno, gledajući neku zajedničku strategiju Evrope, ako još imaju neku zajedničku strategiju. Predstavnici EU bi trebali apsolutno reagovati, ali sam skeptičan, mislim da se ništa ozbiljno neće dogoditi, posebno kod tih struja koje se u zadnje vrijeme formiraju, Talijani pa onda Poljaci pa Mađari, oni koji unutra EU žele voditi neku drugu vrstu politike. Nadam se da će novi kancelar Njemačke, ako niko drugi onda bar on, reagirati na tu situaciju, s tim više što je on jasno rekao šta on želi raditi sa svojim migrantima i muslimanima koji su pristigli u Njemačku”, zaključio je Đurok.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare