Đurok: Zoran Milanović je preušutio ono najvažnije o BiH

Novi dan 23. sep 202112:39 > 12:55 3 komentara
Ivica Đurok (N1 BiH)

Ivica Đurok, univerzitetski profesor i sociolog koji živi i radi u Budimpešti, komentarisao je za N1 jučerašnju izjavu Zorana Milanovića da je on predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da ga podsjeća na "prvog premijera Mađarske nakon promjene društvene strukture devedesetih godina, koji je izjavio 'ja sam premijer 15 miliona Mađara', što je izazvalo buku. Međutim, nije rekao najvažniju stvar a to je da "bez Bosne i Hercegovine nema jedinstvene Evrope", dodaje.

“Milanović je trebao biti puno oprezniji, glede aspekta osjetljivosti ljudi u tom dijelu Balkana i BiH. On je znao tačno šta govori, ali nije rekao šta sa time tačno želi kazati, koja je njegova moralna odgovornost što se tiče Hrvata u BiH. Po meni, nije rekao i onu najvažniju stvar a to je da je Bosna i Hercegovina sastavni dio Evrope i da bez Bosne i Hercegovine nema jedinstvene Evrope, nema Evropske unije – i nema smisla razmišljati o Evropi. To je moje stajalište već unazad 40 godina.”

“Bosna i Hercegovina je ključna zemlja u regionu”

Na pitanje da li je ugrožen mir sa promišljanjima koja nam se svakodnevno nameću, profesor Đurok navodi da:

“Nema šanse da ponovo dođe do rata, velike sile i najveća sila, NATO, ima dovoljno opreznosti i znanja da na tim prostorima ne smije ponovo doći do rata – ali čelnici Srbije, Hrvatske, Bosne, a dakako i Evropske unije moraju biti puno oprezniji, i ono što je najvažnije: trebali bi puno više znati o Bosni i Hercegovini, o Balkanu, o osjetljivosti tih ljudi, o spoznajama, vrednotama i normama tih ljudi. Čini mi se da, ne samo oni, nego i mi, bivši susjedi, ništa ne znamo o toj ključnoj zemlji u tom regionu – o Bosni i Hercegovini.”

Ključni čelnici bi prvenstveno trebali znati historiju Bosne i Hercegovine, dodao je, naglasivši i to da:

“Svako bi trebao znati da, ako želimo postići trajni mir i imati neku vrstu budućnosti u tim područjima, onda moramo ubrzati priključenje Srbije i BiH u evropske tokove.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare