DNS: Prenos nadležnosti RS na nivo BiH tretirati kao krivično djelo

Vijesti 14. apr 202110:28 > 10:34 2 komentara
N1

Demokratski narodni savez pozvao je Vladu i Narodnu skupštinu RS da što prije realizuju zaključak NSRS iz 2015. godine čiji je cilj bio da se neovlašćeni prenos nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH tretira kao krivično djelo.

Uputili su pitanje NSRS, Vladi RS i predsjedniku RS: “Ko je i zašto stopirao realizaciju zaključka NSRS donešenog na 11. posebnoj sjednici održanoj 21. oktobra 2015. godine koji je obavezao Vladu RS da u roku, ne dužem od 90 dana, dostavi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim bi bila utvrđena odgovornost za neovlašćeni prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, odnosno uzurpiranje nadležnosti od strane institucija BiH”.

“Prošlo je više od pet godina a da niko, pa ni poslanici, ne postavljaju pitanje zašto Vlada Republike Srpske nije postupila po zaključku NSRS i dostavila traženi prijedlog Zakona. Zaključak Skupštine je vrlo jasan i objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, broj 90, od 3. novembra 2015. godine. Moralo se po njemu postupiti ili da ga Skupština stavi van snage uz obrazloženje zašto to čini”, rekao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

“Devastirana djetonska pozicija RS”

Iz ove stranke ističu kako su “građani Republike Srpske godinama unazad svjedoci prenosa preko stotinu različitih nadležnosti, čime je devastirana dejtonska pozicija Republike Srpske, u čemu su učestvovali mnogi predstavnici Republike Srpske ne snoseći nikakvu pravnu odgovornostu”. Ističu kako oni to nikada nisu podržali.

“Potpuno je nebitno da li su prenosi nadležnosti učinjeni s određenim političkim kalkulacijama ili iz nehata. Jednom se mora uspostaviti zakonska odgovornost za svakog onog koji se drzne da neovlašćeno razvlašćuje Republiku Srpsku. Nedavna izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako bi bilo dobro da predsjednik Republike Srpske bude istovremeno i član Predsjedništva BiH, otvara prostor za razmišljanje da su prenosi nadležnosti i dalje mogući ukoliko se pojave lični ili neki drugi interesi koji će zanemariti interese Republike Srpske”, kazao je Nešić.

Predsjednik DNS-a ističe da je u svim demokratskim društvima, zakonodavna vlast iznad izvršne, odnosno Narodna skupština iznad Vlade, samo je u Republici Srpskoj u praksi obrnuto.

“U svakom demokratskom društvu, Vlada koja se ogluši o zakonodavca, ekspresno bi bila bivša Vlada”, zaključuje Nešić.

“Zašto se pet godina ćuti?”

Radislav Jovičić, potpredsjednik DNS-a uvjeren je da postoji ustavni osnov, kako u Ustavu Bosne i Hercegovine tako i u Ustavu Republike Srpske, da se izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika neovlašćeni prenos nadležnosti tretira kao krivično djelo.

“Ako je Krivični zakonik Republike Srpske predvidio kazneni okvir od dvije do 12 godina za krivično djelo Napad na ustavno uređenje Republike Srpske, onda je sasvim razumno da se predvidi kazneni okvir i za neustavni prenos nadležnosti čime bi se krivično-pravno zaštitile ustavne nadležnosti Republike Srpske. Neophodno je izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika propisati odgovornost i rigorozne kazne za ovakvo krivično djelo što bi bila opomena svakom potencijalnom učiniocu da dobro razmisli u šta se upušta”, smatra Jovičić

Uputio je nekoliko pitanja:

  • Zašto Narodna skupština kao nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti, s obavezom da kontroliše rad Vlade, nije reagovala nakon tri mjeseca koliko je bio rok da Vlada, u skladu s zaključkom, dostavi izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske?;
  • Zašto je trebalo da prođe više od pet godina i zašto se i danas ćuti o ovom slučaju?;
  • Ima li razloga za sumnju da je neko moćan dao nalog Vladi da se ogluši o pomenuti zaključak Narodne skupštine?.

“Ako je to učinio plašeći se sankcija za one koji su ranije učestvovali u prenosu nadležnosti, trebao je znati da se dopune zakona ne bi mogle primjenjivati retroaktivno”, dodao je.

Incijativa podnesena 2015. godine

Iz DNS-a podjsećaju da je “Inicijativu za donošenje Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske Narodnoj skupštini uputio prof. dr Milan Blagojević, ugledni sudija Okružnog suda u Banjaluci”.

“Inicijativa je protokolisana u Narodnoj skupštini Republike Srpske 19. oktobra 2015. godine. U želji da olakša posao pravnicima u Vladi, Blagojević je stručno, i u svega tri stava, formulisao kako bi trebao izgledati tekst novog krivičnog djela u grupi krivičnih djela protiv ustavnog uređenja Republike Srpske. U junu 2016. godine tražio je od predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, a u oktobru iste godine od potpredsjednika Nenada Stevandića, da mu odgovore zašto Skupština ( a s njom i Vlada) ne poštuju Zaključke od 21. oktobra 2015. godine. Nikad nije dobio odgovor”, zaključuju iz DNS-a.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare