Do sredine marta u RS će biti vakcinisano oko 200.000 osoba vakcinom Sputnjik V

Vijesti 01. feb 202115:17 > 15:48 2 komentara
N1

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigle su prve doze vakcina Sputnjik V koje su dovoljne za vakcinaciju 1.000 osoba. Kako je rekao ministar zdravlja RS Alen Šeranić, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije RS, kvalitet vakcina će prvo biti testiran u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, a potom distribuirana dalje u RS. Do kraja februara očekuje se da će stići još 200.000 doza, a potom do sredine marta ista ta količina kako bi se izvršila revakcinacija pacijenata nakon 21 dan.

Oko milion KM izdvojeno je za osiguranje hladna lanca za prevoz i čuvanje vakcina te još miliona KM za materijale koji su pšotrebnu za vakcinaciju. Vakcinacija će se vršiti prema već utvrđenom Planu, a prioritet su zdravstveni radnici koji rade u Covid bolnicama i ambulantama te najugroženije osobe.

“Važno je da imamo osigurane kapacitete za čuvanje i skladištenje vakcine. Za građane je važna informacija da će Institut za javno zdravstvo RS aktivirati Call centar za prijavljivanje za vakcinaciju čime ćemo izbjeći redove. Također, građani će dobiti potvrdu o vakcinaciji. Sve procese smo radili u januaru i sada ih završavamo. Imat ćemo osigurano sve što prati proces vakcinacije. Dobavljač je osigurao skladište, čuvat će se i u Institutu, a potom će ići prema zdravstvenim ustanovama. Vakcina se nakon odmrzavanja treba upotrijebiti u roku do dva sata”, kazao je Šeranić.

Dodao je kako je RS rezervisala i dodatne količine Sputnjika V, te podsjetio kako će određeni broj vakcina stići i piutem Covax sistema.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je kako će cjelokupan proces u vezi nabavke vakcine biit okončan ove sedmice. Naglasio je kako će vakcine stizati sukcesivno. Tokom sljedeće sedmice Institut će vršiti obuku zdravstvenih radnika primarnog i sekundarnog nivoa za trenere, a oni će biti nosioci edukcije u svojim zdravstvenima ustanovama za vakcinaciju.

“Plan vakcinacije je živ organizam i molimo građane za razumijevanje i strpljenje. Idemo prvo da zaštitimo one koji su najugroženiji i da zaštitimo zdravstvene radnike. Institut će pripremiti metodološko uputstvo kako vršiti proces vakcinacije i vršiti praćenje pacijenta nakon vakcinacije”, rekao je Zeljković.

Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije RS istaknuto je kako epidemiološka situacija još nije povoljna te da se sve mjere koje su na sznai u RS produžavaju do 21. februara.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare