Dobio bioničku ruku: Damir Vatreš nakon dugo godina sam sebi može vezati pertle

Vijesti 29. nov 202207:14 0 komentara

Nekada ga je bilo strah da svoje dijete drži u naručju. Danas se Asad Omerović nerijetko uspenje na neki od planinskih vrhova. To mu je omogućila savremena mehatronička proteza o kojoj je prije samo sanjao. Život ovog dugogodišnjeg igrača sjedeće odbojke više nije isti.

“Mogu ići sa biciklom, mogu planinariti, hodati 10-15 kilometara, to je fantastično šta se sve može sa ovom protezom. Sretao sam ljude koji u šorcevima hodaju i oni to imaju kao standard u svojim državama: Amerika, Njemačka itd”, rekao je Asad Omerović.

To je sada standard kako za Asada tako i za još četiri dobitnika savremenih proteza u Kantonu Sarajevo.

“Dobitnik sam ove bioničke ruke koju smo samo mogli vidjeti u filmovima…”, rekao je Damir Vatreš.

U rekordnom vremenu napravili su izuzetne rezultate – bioničkom rukom upravljaju bez problema.

“Zavezati pertle što sam naučio… to je bio prvi put da sam uspio da uradim proces koji je vjerovatno smiješan za neke ljude, vezanje pertle nije nešto… ali nakon dugog vremena nekorištenja ruke… vjerujte suze su mi krenule”, dodao je.

Za ovih pet proteza izdvojeno je oko pola miliona maraka. Ovo je projekat koji je, kaže ministar zdravstva KS Haris Vranić, odavno trebao biti implementiran. Ono što je sigurno jeste da će biti nastavljen.

“Mi smo planirali za iduću budžetsku godinu također značajna sredstva izdvojiti za nastavak akcije koja je evo sada uspješno završena”, rekao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Širom svijeta bioničke proteze mijenjaju živote ljudi svih životnih doba. Tako Karlos Martins ponovo svira klavir uz pomoć bioničkih rukavica.

“Mogu ponovo koristiti svih deset prstiju nakon više od 20 godina za mene je to čudo jer imam osamdeset godina”, rekao je Martins.

I oni najmlađi osjećaju benefite. Osmogodišnja Mady Gardner uz pomoć proteze vozi biciklo. Majka od prevelike sreće u suzama. Ovakve scene rijetko su viđene u Bosni i Hercegovini, ali sada imamo takve primjere. Potrebno je, kažu osobe sa invaliditetom, da se i ostali nivoi vlasti uključe i počnu izdvajati novac za tehnologiju koja ljudima olakšava živote.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!