Doboj – za jedne “slobodarski grad”, za druge “tamni vilajet”

Vijesti 22. feb 202119:09 1 komentar

Za jedne slobodarski grad, za druge tamni vilajet, Doboj je dobio novog starog gradonačelnika i skupštinsku većinu iz redova SNSD-a. Bez znatno boljih rezultata, opozicionari su ponavljanje izbora ocjenili uspješnim, jer se, kako kažu pokazala razlika između osvojenih i ukradenih glasova.

Šampanjac i vatromet u znak pobjede SNSD-a, obilježili su izbornu noć u gardu na obalama Bosne. Iz ovog štaba poručili su da najavljeni desant na Doboj nije uspio.

“Želim da se zahvalim predsjedniku Dodiku, predsjedniku Petroviću i građanima koji su zaustavili desant na Doboj, danas su izabrali vlast koja će ih predstavljati četiri godine“, rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Jerinić je u novembru osvojio 35.000 glasova, sada oko 20.000. Opozicionari tvrde da je ovaj rezultat pokazao razliku između poštenih i nepoštenih izbora.

“Građani Doboja su se izjasnili i ovo je njihova izborna volja. Čestitam svima koji su glasali i u demokratskom duhu pokazali da danas Doboj možemo posmatrati drugačije izuzev grad slučaj”, kazao je Milan Radović (SDS).

U DNS-u dosta oštrije kritike.

“Doboj jeste grad slučaj i to je tamni vilajet Republike Srpske. Možda Jerinić večeras slavi ali sutra će morati da objasni gdje mu je nestalo 15.000 glasova”, naveo je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a

Postavlja se pitanje i za Sanju Vulić, nosioca liste SNSD gdje 17.000 glasova razlike između novembarskog rezultata, kada je osvojila više od 22.000, i jučerašnjeg od oko 5.000 glasova.

“Opozicija u očaju nema šta drugo da priča već da govori o toj razlici u glasovima. Zaboravljamo okolnosti da nije ista izlaznost, pritiske koje su građani imali sve vrijeme, ucjene. Boravili su ovdje najviši fukcioneri, ali ništa im nije vrijedilo, SNSD je apsolutni pobjednik. Branislav Borenović i Mirko Šarović kad naprave rezultat kakav je Sanja Vulić napravila kako 15. novembra, tako juče mogu da mi se obrate, do tad samo mogu da mi se poklone”, istaknula je Vulić.

Na osnovi obrađenih 87,74% biračkih mjesta u skupštinsku salu ući će odbornici SNSD sa osvojenih 43% glasova, zatim slijede Koalicija Doboj u Srcu, DEMOS, SP RS, SDP, DNS, PDP, SDA. Dok SDS u mjestu koje se decenijama smatralo bastionom ove stranke nije prešao cenzus.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare