Dobra vijest za građane KS: Od danas stabilna isporuka gasa

Vijesti 26. jan 202209:35 > 10:42 0 komentara
N1

Direktor Sarajevogasa Edis Baković kazao je kako je već počela realizacija nabavke dodatnih količina gasa te da će sve kotlovnice u Kantonu Sarajevo moći preći na prirodni gas u poslijepodnevnim satima. Bitna informacija je i da ove dodatne količine koje će biti nabavljene po većoj cijeni, neće utjecati na račune koje primaju građani.

Istakao je da im Energoinvest nije isporučio ono što su naručili te da im nikada nije poslao dopis u kojem navodi kako nisu u mogućnosti to da urade. Ipak, nakon današnje isporuke plina, situacija je stabilna.

“Žao mi je što putem medija moram ovo iznositi, ali na sastancima se dogovorimo jedno, a onda se dogodi drugo. Dok smo gas navaljivali ugovorom preko BH-Gasa na moglo je doći i do dnevnih korekcija jer mi nemamo skladište, ali prelaskom na Energoinvest to nije moguće. Ne znam zašto”, rekao je Baković.

Pokazao je dokumentaciju u kojoj je Sarajevogas rekao kako im neće biti dovoljno 1,2 miliona kubika gasa za januar, a na osnovu historije potrošnje u KS. Baković kaže da su poslali i upozorenje Vladi KS i resornom ministarstvu.

“Izvadio sam najveću potrošnju na -5 i -6 stepeni Celzija kada se trošilo preko milion kubika, a 21.01. naručili smo milion i sto, 24.01. milion i 400 kubika. Mi imamo mjesečne planove i dnevne narudžbenice. Svaki dan planiramo koliko nam treba. Niti jednom nismo dobili od Energoinvesta poruku da nisu u mogućnosti da ispune to. U ponedjeljak se desio previd neplanski, ne znam zašto usred grijne sezone i najhladnijeg dana ArcellorMital radi remont i dobio je duplo više količina nego što je planirano”, rekao je Baković.

Rekao je i kada je bila kriza u ponedjeljak da je na njegovu ličnu mail adresu i direktora Toplana, stigao mail od Energoinvesta u osam navečer da će biti potrebna nabavka dodatnih količina gasa, ali da isti mail nisu poslali Arcelormittalu koji je povukao tolike količine gasa koji je povukao tolike količine gasa.

Baković je istakao kako je potrebno donijeti zakon o gasu kako bi se otvorila mogućnost i za druge dobavljače gasa, a kompanije poput Sarajevogasa imale više opcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!