Dobrovoljačka, dvije strane ulice: Nije mi jasno od koga su oni branili Sarajevo

Vijesti 03. maj 202219:02 1 komentar

Na 30. godišnjicu incidenta u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas ulici Hamdije Kreševljakovića, danas su se održala dva skupa. Prvo Zelene beretke, potom delegacije iz Republike Srpske. Oba skupa ispraćena su jakim policijskim prisustvom.

“2. i 3. maj ključni su događaji za odbranu Sarajeva i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. JNA je tada stala na stranu agresora, riječi su pripadnika Zelenih beretki, koji su se danas okupili na ovome mjestu kako bi odali počast stradalim saborcima. JNA potpomognuta paravojnim formacijama SDS-a, srpskim dobrovoljcima i niškim specijalcima, pokušala je izvršiti državni udar napadom na Predsjedništvo, Poštu, Elektroprivredu, Televiziju.” kaže Vahid Alić, pripadnik Zelenih Beretki.

“Uspjeli smo poraziti tada četvrtu vojnu silu u Evropi. Bio je to pokušaj presjevanja Grada Sarajeva na dva dijela a paralelno s tim na sarajevskom aerodromu u večernjim časovima zarobljen je predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović i delegacija koja se vraćala s mirovnih pregovora u Lisabonu.” dodao je Alić.

JNA, tvrde pripadnici Zelenih beretki, nije ispoštovala uslove razmjene. Iz kasarne Bistrik izašli su pod punom ratnom opremom i provocirali s pojedinačnim pucanjem. Došlo je do razmjene vatre i stradao je određeni broj njihovih pripadnika.

“Niko nije mogao garantovati nikakav vojni prolaz sigurnosni pogotovo kada se uzme u obzir da je tu garanciju dao rahmetli Alija Izetbegović koji je u tom momentu bio zarobljenik. Po Ženevskoj konvenciji nikakvu garanciju, predaju, potpis, ne može dati zarobljenik. General Milutin Kukanjac (JNA) dobro znamo njegovu izjavu gdje je tačno rekao da je napravio vojnu formaciju.” kazao je Muhamed Švrakić član Zelenih Beretki na okupljanju.

Sat vremena kasnije, uz jaku policijsku pratnju, na istom mjestu desetine u delegaciji iz Republike Srpske. Među njima oni koji su bili dijelom JNA kolone.

“Bio sam zarobljen kod Vojne biblioteke, maltretiran. Ali evo, sinoć sam bio na Čaršiji na ćevapima, danas sam ovdje. Volio bih sutra da dođem sa svojom porodicom, da sjednem bilo gdje i ne razmišljam o prošlosti već da idemo naprijed.” ispričao je Srđan Lukić, bivši pripadnik JNA.

Iz Republike Srpske tvrde, kako je ustvari druga strana prekršila dogovor o mirnoj razmjeni, te da kolona JNA u kojoj su bili i civili, nije nikoga napala.

“Nije mi jasno od koga su tada branili Sarajevo jer ove kolone su bile obezbijeđene sa dogovorima da se mirno povuku iz Sarajeva i oni nisu bili prijetnja niti su bili u mogućnosti da napadnu niti su bili u mogućnosti da se brane.” rekao je Duško Milunović, ministar za boračka pitanja RS.

Tužilaštvo BiH je nedavno podiglo optužnicu protiv 10 osoba, među kojima je član ratnog Predsjedništva BiH, Ejub Ganić. U koloni JNA 3. maja ‘92. nalazila se 261 osoba, a iz Tužilaštva tvrde da su prikupili dokaze o stradanju osam i ranjavanju 24 osobe. Prethodne istrage Tužilaštva su bile zbog nedostatka dokaza obustavljene, a one su obuhvaćale i pokojnog generala Armije, Jovana Divjaka.

I dok iz Republike Srpske pozdravljaju optužnicu nakon 30 godina, mnogi pak kritikuju Tužilaštvo BiH da pokušava izjednačiti branioce s agresorom. MUP Kantona Sarajevo danas je angažovao desetine policijskih službenika, jer su procijenili da je riječ o okupljanjima visokog rizika. Sve je proteklo bez incidenata.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare