Dodik BiH usporedio s “ustaškom državom”, Brnabić ga podržala

Vijesti 08. jan 202222:50 0 komentara
Vlada RS

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovno je u subotu ponovo izjavio kako je raspad BiH neminovan i najavivši daljnje korake ka jačanju Republike Srpske koji bi u konačnici vodili prema njezinom odcjepljenju, usporedivši BiH s "ustaškom državom".

Dodik je na svečanosti u Banjoj Luci organiziranoj u povodu obilježavanja dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, kazao kako je BiH “jednaka ideji o ustaškoj državi iz prošlog stoljeća” pa je stoga neprihvatljiva za Srbe.

“Ne smijemo se vezivati za BiH kako ne bismo neminovno žalili kada odemo”, kazao je Dodik kojemu su SAD ranije ovog tjedna nametnule sankcije zbog ugrožavanja stabilnosti BiH i kršenja njenog ustava.

Poručio je kako ga sankcije neće zastrašiti i zaustaviti, zahvalivši Srbiji na potpori koju tamo ima.

Vlasti Republike Srpske u Banjoj Luci ponovo su organizirale proslavu 9. siječnja kao dana tog entiteta unatoč činjenici da je Ustavni sud BiH još 2016. taj praznik okvalificirao neustavnim jer vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS.

Dodikovu proslavu uglavnom su ignorirali predstavnici međunarodne zajednice u BiH no došao mu je ruski veleposlanik, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kao i cijeli niz visokih dužnosnika iz Srbije predvođenih premijerkom Anom Brnabić.

Tamo je bio i zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

Podrška Brnabić

Brnabić je u svom govoru poslala poruku kako su se bosanski Srbi 1992. samo borili za kolektivna i građanska prava nastojeći na taj način spriječiti ponavljanje zločina iz Drugog svjetskog rata, zastrašeni “povampirenim pokličem ‘Za dom spremni'” te kako bi se, da nije formirana RS, ponovio Jasenovac.

Njena je teza kako je postojao plan da se “sa stankom od 50 godina nastavi genocid započet u NDH” pa je RS stvorena kako bi se to spriječilo te uspostavio mir i stabilnost.

Kazala je kako je sada iznimno zabrinuta problemima s kojima su suočeni dužnosnici RS a posebice sankcijama koje su SAD nametnule Dodiku dodajući kako se takvim kaznenim mjerama Srbija nikada neće pridružiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!