Dodik: Buk Bijela i aerodrom Trebinje nikome ne bi trebali da prave problem

Vijesti 05. apr 202212:00 > 12:16 6 komentara
N1

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je danas sa premijerom Srbije Anom Brnabić dogovoreno da bude nastavljena podrška Srbije srpskoj zajednici u Mostaru i cijeloj Federaciji BiH, te najavio mogućnost da u u gradu na Neretvi bude izgrađena srpska kuća koja bi bila multifunkcionalna.

“Ostaje da operativno vidimo na koji način doći do kompletnog tog projekta izgradnje srpske kuće u Mostaru”, rekao je Dodik nakon sastanka u Vladičanskom dvoru u Mostaru sa predstavnicima Srba u ovom gradu i premijerom Srbije Anom Brnabić.

On je naveo da je i na posebnom sastanku sa Brnabićevom i na ovom zajedničkom razgovarano o tome kako Srbija može da pomogne srpskoj zajednici u Mostaru i cijeloj FBiH, dodajući da je ta podrška i ranije bila vidljiva.

Dodik je naglasio da su ih predstavnici srpske zajednice u Mostaru upoznali o položaju Srba, koji se ne razlikuje ništa od ranije datih ocjena o tome da taj položaj zaista nije dobar.

“Položaj srpskog naroda mora biti nesumnjivo i bez odgađanja popravljen, da bi se Srbi ovdje osjećali kao konstitutivan narod što ima pravo po Ustavu, na određene kvote i u zapošljavanju i učešću u javnoj vlasti, a što je sada mnogo niže od onog što vidimo u RS u zastupljenosti Hrvata i muslimana u institucijama i na lokalnom nivou”, rekao je Dodik oslovljavajući ponovo konstitutivni narod Bošnjake sa muslimani.

On je ocijenio da je bila dobra atmosfera razgovora, koji treba da da rezultate u smislu finalizacije nekih projekata.

“Sjećam se da smo dolazili ovdje i izgradnja ovog objekta bila je misaona imenica, pa smo to uspjeli i mnoge druge projekte smo riješili, a riješićemo i ove nove. Moramo pomoći našoj zajednici, to je osnovni cilj Ane Brnabić i mene ovdje”, naglasio je član Predsjedništva BiH.

Govoreći o projektima izgradnje aerodroma Trebinje i hidroelektrane “Buk Bijela”, Dodik je naveo da to Bošnjaci, oslovljavajući konstitutivni narod opet sa muslimani, “nepotrebno zaustavljaju na nivou zajedničkih institucija.”

“Mislim da ćemo to pitanje riješiti. Trebaju nam svima investicije. Prioritetni projekti, što se tiče nas u Republici Srpskoj su `Buk Bijela`, aerodrom Trebinje, izgradnja auto-puteva, elektrana i to je nešto što mislimo da ne bi trebalo nikome u BiH da pravi problem”, istakao je Dodik.

On smatra da nadležnost za te razvojne projekte snose isključivo entiteti i da ukoliko oni odluče, onda zajednički nivo ne bi smio da bude problem ili da bude osporavanja bilo čega.

“Činjenica da smo `Bratoljub` u Bratuncu, most i okolnu strukturu radili sedam godina govori samo o tome kakva je uloga zajedničkih institucija BiH i ja vjerujem da to možemo da popravimo. Ne vidim razloga da neko u Sarajevu zaustavlja bilo šta i rekao sam i premijerki Srbije da ukoliko uđemo u opštu blokadu svi, onda ovdje zaista neće biti ničega“, kaže Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare