Dodik će na Predsjedništvu tražiti raspravu o gasovodu i ulasku Gasproma

Vijesti 23. avg 202217:362 komentara
Izvor: N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će sutra na sjednici Predsjedništva BiH tražiti da se stavi na dnevni red saglasnost za prelazak gasovoda preko granične linije Srbije i BiH čime bi se ispunili svi uslovi da "Gasprom" uđe u tako nešto.

Dodik je danas u Brčkom rekao da dvije civilizacijski važne stvari za ovaj kraj – gasovod i autoput upravo čekaju saglasnost lokalnih organa i Brčko Distrikta da bi se moglo ići dalje.

“Očigledno da zbog situacije na globalnom nivou bošnjačka strana ne želi da daje te saglasnosti. Mi smo tu nešto blokirani, ali vjerujem da će prevladati razum i da ćemo imati to. Veoma je važno što prije doći do tako jednog važnog energetskog potencijala, kao što je gasovod i za Brčko Distrikt”, izjavio je Dodik novinarima u Brčkom nakon sastanaka sa predsjednikom i zamjenikom predsjednika Skupštine distrikta Sinišom Milićem i Ivom Filipovićem.

Dodik je napomenuo da će sutra entitetski predstavnici sa kineskom kompanijom potpisati ugovor za izgradnju autoputa od Vukosavlja do Brčko Distriktom negdje u Lončarima.

Prema njegovim riječima, razlog što do sada nije obuhvaćen Brčko Distrikt je to jer strukture još nisu probile trasu, a bez toga nije moglo da se razgovara.

“Mislim da je veoma važno da se što prije to završi kako bi nastavili sa gradnjom autoputa. Mi nudimo Brčko Distriktu da Republika Srpska finansira izgradnju autoputa po koncesionim uslovima koji su inače za svako treće ili deseto lice ovdje po zakonima i Brčko Distrikta i drugim jer smo zainteresovani da nastavimo izgradnju od Brčkog do Bijeljine”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je ranije počela izgradnja mosta na Savi prema Srbiji, koja završava taj most i gradi autoput od Rače do Kuzmina.

“Zamolio sam ovdje funkcionere da stave to pitanje na dnevni red, nije to samo pitanje autoputa, nego i pitanje gasovoda”, istakao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar