“Dodik destabilizira BiH”

Vijesti 19. okt 202119:00 2 komentara
N1

"Milorad Dodik ruši Dejtonski sporazum, a jedino što može postići jeste nestanak entiteta, nikako nestanak Bosne i Hercegovine", poručuje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

A ako isprovocira situaciju koja destabilizira stanje u BiH i koja ruši Dejtonski mirovni sporazum onda mora znati da će on biti taj i oni koja ga podržavaju koji će pretrpjeti najveće štete i da će štete pretrpjeti entitet za kojeg tvrdi da ga predstavlja. Lekcija iz historije glasi ko god je do sada atakovao na BiH na njen suverenitet, integritet završio je u Hagu i na smetljištu historije, tako će završiti i ovi današnji“, naglasio je Džaferović.

Bakir Izetbegović ispričao je detalje jučerašnjeg susreta s liderom HDZ-a. Kaže, Dragan Čović ga je uvjerio kako mu ne pada na pamet da ulazi u bilo kakve loše scenarije. A sam Čović na Twitteru je napisao, između ostalog, da se zalaže za očuvanje mira. Milorad Dodik još uvijek samo priča, no na kraju će biti – tresla se gora, rodio se miš, kaže Izetbegović.

Ako se upusti u to da bilo šta od onoga uradi a naročito ako se krene na kasarne onda će definitivno ući u udar na ustavnopravni poredak države i snositi odgovornost za to. Vjerovatno će doći do toga da Skupština ide u tom smjeru, nevoljko će ga pratiti dio ljudi jer jaki otpor ima unutar same RS i među političarim i među strankama tako da se ta jedna fronta polako drobi“, istakao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Izetbegović se nada da će se podrška Dodiku još više istopiti i uz pomoć određenih utjecajnih političara, pa i iz Beograda, no ne govori ko, konkretno. A na pitanje da li Aleksandar Vučić može smiriti Dodika – Izetbegović odgovara, može pomoći, ali građani su ključni. A komentar na situaciju dao je i sam Vučić.

Za nas je naravno najvažnije da čuvamo mir i stabilnost zato što nema investitora bez mira i stabilnosti, neće nam niko doći ovdje u Aleksinac, neće nam niko doći nigdje, ukoliko ne sačuvamo mir i stabilnost i poštujemo integritet BiH onako kako poštujemo integritet Republike Srpske u okviru BiH i baš u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom ako hoćete i Ustavom BiH“, naveo je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

No, ukoliko Dodik pak krene u oduzimanje nadležnosti državi i formiranje paralelnih institucija, prvo bi trebalo reagovati pravosuđe. I dalje mnogi koji imaju povjerenja u ovu instituciju, koja javnosti do danas nije pojasnila niti jedan konkretan detalj aktivnosti koje eventualno provode protiv Milorada Dodika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare