Dodik: Milanović je ozbiljan predsjednik

Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, kazao je danas kako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović ozbiljan predsjednik i ima pravo da priča (o stvarima u BiH) jer je predstavnik zemlje koja je potpisala Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik je odgovarajući na pitanje reportera N1 Borisa Breze “pojasnio” odakle toliki stepen konsenzusa između njega i Milanovića.

“Drago mi je što sa pozicije na kojoj jeste govori otvoreno o pitanjima o kojima gotovo svi imaju pravo da pričaju u BiH, pa naravno da on, kao predstavnik zemlje koja je potpisala anekse Dejtonskog sporazuma, ima pravo da to komentariše“, rekao je Dodik osvrčući se na niz Milanovićevih izjava u kojima gradira genocide u Srbrenici, Jasenovcu i Holokaust.

Dodik je dodao da je Milanović racionalan političar. Posebno je pozdravio izjavu u kojoj Milanović tvrdi da su se „Bošnjaci zatvorili u bačvu“.

“Jedna od najvažnijih istina je ona izjava u kojoj je rekao da su zatvoreni u bačvu u Sarajevu i sami sa sobom tu nešto pregovaraju. I kako bi trebali izaći u realnost, suočiti se sa njom i racionalno pregovarati”, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uz opasku da se radi o parafraziranju, a ne citatu.

Dodik je podsjetio na inicijativu u vezi sa sastankom na kome bi se Dodik-Čović-Izetbegović sastali sa predsjednicima Srbije, Turske i Hrvatske, te naglasio da je tu inicijativu odbacio Bakir Izetbegović. Dodik je izrazio uvijerenje da bi na takom forumu mnoga pitanja bila i riješena.

“S Milanovićem se slažem kao i sa predsjednicima Erdoganom i Vučićem koji pozivaju na stabilnost i mir. Erdogan je rekao meni da ne želi ništa napraviti protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. On je vrlo jasno rekao da želi pomoći, ali tu pomoć je odbio Bakir Izetbegović. Isto tako je želio i Vučić i Milanović pomoći, ali je Izetbegović odbio. Bakir Izetbegović i Bošnjaci imaju problem sa Srbijom, Republikom Srpskom i Hrvatima. S kim nemaju problem? I stalno očekuju da neko treba iz saželjenja dati im više nego što zaslužuju. To ne može. BiH nije takva zemlja”, zaključio je Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare