Dodik: Hrišćanska i muslimanska zajednica ne mogu naći koegzistenciju, BiH dokaz

Vijesti 14. sep 202212:57 20 komentara
RTRS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obraća se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na posebnoj sjednici gdje se trebaju izjasniti o njegovom vetu za dodijeljivanje agremana njemačkom ambasadoru. Dodik je ponovo iskoristio ovo javno obraćanje kako bi istakao da je BiH nemoguća, ali je otišao i korak dalje te rekao da je "BiH primjer kako hrišćanska i muslimanska zajednica ne mogu naći koegzistenciju". Poručio je i da "nametnu BiH koju su stvorili stranci mora da nestane".

“Razumno i dobro moramo da osmislimo i posložimo naše prioritete, moramo odustati od BiH koja nije ustavna i dogovorena među njena tri konstitutivna naroda. Današnja BiH je nametnuta. BiH kako su je stvorili stranci mora da nestane. Privid uspjeha je propagandni trik. Fingirana je situacija da se beskonačno pregovara, a da se nije postigao ni najmanji rezultat unutar BiH. Traže da izdamo svoje vrijednosti i odreknemo svojih prava i ćutimo. Živimo u hroničnoj nestabilnosti koja je rezultat historije ovog podneblja, ali i intervencionizma izabranih stranaca. Trpimo i danas, ali ćemo znati trenutak da promijenimo stvar. BiH je za sve nas velika nevolja i regresija, nepouzdana, lišena svake vizije i budućnosti. Njeno postojanje je neobjašnjiva. Za BiH nema opravdanja osim grubog stranog pritiska i sile”, rekao je Dodik.

Poručio je kako “trebaju razviti mehanizme ako RS ne želi da strune i nestane”. Uslijedile su i skoro islamofobične izjave.

“Postojanje BiH ignorišete činjenicu da u današnjem svijetu hrišćanska i muslimanska populacija nigdje ne uspijevaju zajedno da žive na uravnotežen i harmoničan način. BiH potvrđuje tu činjenicu da hrišćanska i muslimanska zajednica ne mogu naći koegzistenciju. Svaki pokušaj na planeti da se upravlja ovakvim razlikama na svijetu je propao. Nema nijednog primjera da je uspio. Zato BiH ostaje zarobljena u stalnim neuspjelim pokušajima imaginacije”, rekao je Dodik.

Obrušio se na Bundestag i naveo kako će RS braniti svim demokratskim i drugim sredstvima, a potom ponovio zbog čega je protiv dodijeljivanja agremana njemačkom ambasadoru.

“Bilo bi dobro da NSRS odbaci rezoluciju Bundestaga”, rekao je Dodik.

Potom je optužio dvojicu sudija Ustavnog suda, da su Nijemci “za koje se zna kakve odluke donose”.

“Koji mir mi dovodimo u pitanje? RS se karakteriše kao destabilizirajući faktor, što nije tačno”, rekao je Dodik.

Kazao je kako RS ima prijatelje u svijetu, gradi se i gradit će se.

“Savezna Republika Njemačka i njeni nazovi prijatelji vole reći da je BiH tzv. suverena država”, rekao je i obrušio se ponovo na visokog predstavnika Christiana Schmidta i vrijeđao ga. Ponovio je kako njegove odluke neće poštovati.

“Svakome mora biti jasno da mi nećemo biti forma bez sadržaja. Ne sporim moć i snagu Njemačke, ali ovdje se ne radi o tome već o nama. Da ne ulazim u istoriju koja je tako bolna i šteta i mnoge posljedice koji je njemački faktor donio na ovim prostorima, ne može da na ostavi ravnodušnim. Njemačke snage su činjenica u okviru ALTEA-e. Republika Srpska nije RS, mi nismo RS, RS ne postoji. Mi smo Republika Srpska koji je ravnopravan entitet, nastao voljom svog naroda”, rekao Dodik.

Za opoziciju koja nije došla, rekao je kako time poručuju “da žele biti podanici”.

“Prevarili su nas često kada su dolazili evropski izaslanici koji su govorili da trebamo usvojiti neku reformu kako bi bili bliže EU. Naučili su da smo zamorčad njihove politike. Ono što dolazi iz Njemačke danas je odraz nemoći”, rekao je Dodik.

Poručio je da će, ako bude trebalo, i u ovim preostalim danima pokrenut vitalni nacionalni interes, a da NSRS radi šta hoće.

“Trebalo bi odbijemo svako petljanje i miješanje i Njemačke i svake zemlje, da odbijemo rezoluciju koju je Njemačka donijela, da je to miješanje u ustavni poredak BiH i da je to neprihvatljivo i da NSRS uputi pojedinačna pisma svim poslanicima Bundestaga i kaže da su prekršili Ustav”, poručio je Dodik.

Opozicija, osim lidera Liste za pravdu i red Nebojše Vuukanovića, ne prisustvuje zasjedanju. Na sjednici nema 2/3 većine za potvrdu izjave Člana Predsjedništva, što bi u konačnici trebalo rezultirati potvrdom agremana njemačkom diplomati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare