“Dodik i SNSD se vraćaju u institucije BiH pognutih glava svome prijatelju SDA”

Vijesti 17. jan 202217:18 > 17:37 7 komentara
N1

"Nismo dobili bilo kakvu inicijativu, bilo kakav poziv, svoj stav smo i jedna i druga stranka iznijeli. Narodna skupština je jedino mjesto gdje ćemo se sresti, različito gledamo na jedinstvo. Nije moguć zajednički stav na način da kažem da je određena stvar takva i takva i da se okupimo oko toga", kazao je danas lider SDS-a Mirko Šarović, nakon sastanka njegove stranke i PDP-a.

Šarović je istakao kako je Milorad Dodik uveo opoziciju u cijelu ovu krizu…

“Koja je pogubna politika, i mora da se sam vadi. Mi ćemo kazati da je RS zahvaljujući njemu postala svjetski slučaj – “crna ovca”, mi politiku vidimo na sasvim drugi način ne onako kako to vidi Dodik. Ovako krupne stvari se ne rade bez plana, bez strategije. Bez bilo kakvog unutrašnjeg dogovora oko važnih pitanja, uključujući i vraćanje nadležnosti, ja se s tim slažem, ali način na koji se to radi je katastrofalan. Loša politika je dovela do ovakve situacije, ona je kreirana iz mjeseca u mjesec da bi se izborni rezultati ostvarili. Mislim da to nije dobra politika”, poručio je predsjednik SDS-a.

Dodao je kako će saslušati šta Dodik predlaže.

“Što se nas tiče poštovat ćemo odluke NSRS bez obzira na komentare. Mi idemo u Parlamentarnu skupštinu, mi jedino ne glasamo. Ne dozvoljavamo da se sada odgovornost prenese na opoziciju nego treba da onaj ko se isprsio da kaže šta sada treba da se radi”, kazao je Šarović.

Prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović naveo je kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uvijek imao “razumne i mudre politike i prijedloge” da se na takav način vode politike u cijelom regionu.

“Koliko vidim Dodik i SNSD se vraćaju u institucije BiH pognutih glava svome prijatelju SDA. Ako postoji prijedlog da se riješi pitanje nametnute Inzkove odluke neka to odmah kažu. Pozivamo vladajuću koaliciju da nam daju prijedlog kako će se riješiti to pitanje jer imaju parlamentarnu većinu jer je svima interes i cilj da se počne sa radom institucija pod uslovom da se riješi pitanje nametnute Inzkove odluke. Mi smo danas očekivali poziv za osnivanje VSTV-a RS. Tako je najavljeno ranije, prije 15 dana je Milorad Dodik rekao da će to biti u januaru , a evo već polovina je januara prošlo”, ističe Borenović.

Očigledno je tu postignuta neka vrsta dogovora, ako ne trojca, onda dvojca Izetbegović- Dodik, dodao je lider PDP-a.

Šarović je otkrio kako su pozvani na sastanak parlamentarnih stranaka u NSRS gdje “nam je prezentovan dokument od strane aktuelne vlasti, ali oni su sazivači i uopće inicijatori cijelog tog paketa”.

Tako da sam iznenađen ukoliko se sada pokušavaju da se sakrivaju iza opozicije”, kazao je na kraju Šarović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare