Dodik: Izbori će se održati i po trenutnom zakonu

Vijesti 21. mar 202216:58 > 17:36 1 komentar
F.Z./N1

Bakir Izetbegović blefira, a izbori treba da se održe, pa i po trenutnom Izbornom zakonu, ako konsenzusa o novom nema, kaže nakon sjednice IK SNSD u Banjaluci, Milorad Dodik.

“Mi očekujemo da će se izbori raspisati i desiti, smatramo da ne treba da se mijenja Izborni zakon, jer nema konsenzusa o tome. Prijedlozi koje je SNSD do sada uputio ni jedan nije prihvaćen, ne vidimo razloga da u tome učestvujemo dalje”, naveo je Dodik.

Dodao je kako je “nemoguće da sedam ili osam prijedloga SNSD, nijedan da se ne prihvati, da se odbijaju”…

“A da se nama nameću neki prijedlozi kao što je elektronsko glasanje, koje je špekulativnog karaktera, koje treba da obezbijedi da se određeni favoriti, prije svega stranaca, obezbijedi promocija izbornih kandidata i izbornih pobjednika. Nećemo, ne vidimo razlog da u tome učestvujemo. Možemo da obavimo još jedan dijalog na najvišem nivou. Integritet, što neko priča, nije mi jasno šta znači to? To su neke podvale sa strane”, ocijenio je lider SNSD.

Dodik kaže da je prijedlog SNSD bio da se ukinu vreće poštom iz inostranstva. Ostaje pri stavu da mandat pripada stranci, da se razgovori vode u institucijama ili sjedištima stranaka.

“Odbijamo da se pojavljujemo u ambasadama i njhovim kancelarijama”, poručuje Milorad Dodik.

S obzirom da nijedan prijedlog SNSD nije prihvaćen, Dodik ne vidi razlog da SNSD prihvati prijedloge drugih.

Dodik o izjavi Izetbegovića

Kojih devet od 10 stepenica u pregovorima je pređeno, kako to kaže lider SDA, pitali smo lidera SNSD-a.

Milorad Dodik odgovara da Bakir Izetbegović u vezi Izbornog zakona – blefira.

“Ne znam. Mi nismo ništa dobili. Htjeli smo da pokažemo da smo izvan problema koji postoji u FBiH, ne želimo da u tome učestvujemo. Godinama se teret problema u FBiH rješava tako što se na teret RS koncentriše nešto što je na nivou BiH. Nećemo da učestvujemo u njigovom glibu. TO je njihovo blato, ne naše. Kako će oni birati člana Predsjedništva, to je stvar kako će se oni dogovoriti. Sve ostalo ćemo učestvovati, i izbor i sastav Doma naroda FBiH i pravila, nadežnosti u vezi Doma naroda”, poručuje lider SNSD.

Te dodaje…

“Pošto nismo dobili nijedan od tih prijedloga, nije korektno da ih ja komentarišem. To je sve blefiranje samog Izetbegovića, na što smo navikli. Nemam potrebu da kometarišem situciju u FBiH, to je njihov problem, davno sam rekao što se tiče njihovih pitanja – to je za mene inostransvo”.

Dodik je iskazao i stav u vezi Doma naroda:

“Naš prijedlog je bio da se NSRS ne može obavezati načinom kako bira svoju delagaciju, nego treba dozvoliti da NSRS putem svoje kvalifikovane većine, kao svuda bira svoju delegaciju, jer je to delegacija NS u Domu naroda BiH, nije to delegacija, ne znam ni ja koga. Skupština funkcioniše na principu većine, kao takva može da bira svoju delegacija”.

Smatra da su stranci do prije par godina nametnuli komplikovan sistem u toj oblasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare