“Dodik reagirao emotivno, i pogriješio – ušao je u slijepu ulicu”

Vijesti 22. jan 202219:03 > 19:05 4 komentara
N1

Koliko god da se negoduje u cijeloj državi Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik ne odustraje od prijenosa državnih nadležnosti na entitet. Najavljuje skoru sjednicu Narodne skupštine. Iako je administratorica USAID-a Samantha Power najavila mogućnost dodatnih sankcija.

Na završnoj konferenciji, koja je trajala gotovo sat vremena, svako pitanje upućeno Power bilo je o Miloradu Dodiku. Iako su mnogi očekivali oštrije poruke, administratorica USAID-a odgovarala je uglavnom diplomatski. Amerika je uz građane BiH. Zapaljive poruke su opasne. Država ne smije ići nazad. SAD su zabrinute zbog blokada. Podjele ne privlače investitore. Upitana zašto se sastala s čovjekom s američke crne liste, Power je odgovorila:

“Mi, SAD, podržavamo institucije ove zemlje i sastanak se desio pod tim krovom nastavka ulaganja u instuticije koje trebaju da rade u ime svojih građana. Što se tiče vašeg drugog pitanja da li SAD razmatraju dodatne sanckije, odgovor je, da. Treće pitanje u vezi s tim kako vidimo ovu krizu, ja se vjerovatno sada ponavljam, ali mi na nju gledamo kao na opasnu, postupke koji podrazumijevaju povlačenje iz saradnje na nivou državnih institucija tumačimo kao bezobzirno”.

Samo sat vremena nakon susreta s Power, Milorad Dodik na konferenciji za novinare optužuje Amerikance da imaju agendu koja je na štetu Republike Srpske i srpskog naroda i da konstantno pričaju floskule o postojanju korupcije u BiH, kao da toga nema u Americi. Nakon Palmera, Escobara, Cholleta, ni poruke koje je prenijela Power, nisu pokolebale Dodika. Republika Srpska nastavlja putem, kako on kaže vraćanja nadležnosti.

“Ide Narodna skupština i ja sam naravno upoznat s tim i na Narodnoj skupštini biće nacrt zakona o formiranju VSTV RS, biće zakon o prestanku važenja Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom RS. Mi smo to donije jednom pa je visoki predstavnik to skinuo, Inzko zabranio, pa smo se mi umirili, a pošto sad nema visokog predstavnika sad ćemo ponovo donijeti taj zakon, a onda ga nema ko više ukinuti”, smatra Dodik, član Predsjedništva BiH.

Ako se sruši mirovni sporazum, srušiće se mir, a ne država. Alternativa Dodiku je velika koalicija svih odgovornih političkih snaga u državi, misli predsjednik SDA, Bakir Izetbegović. Dodikove namjeru su, kaže, jasne.

“Krajnji cilj je osamostaljenje RS, i on ga je locirao u 2027. godinu. Dodik se dugo priprema za ovo, nada se slabljenju Europske unije i SAD, jačanju azijskih velesila, jačanju islamofobije. Vjerojatno je kanio krenuti u realizaciju planova tek za par godina… ali razvoj događaja je ubrzao njegove odluke – izgubio je kontrolu u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, znao je da će neki zaustavljeni procesi biti pokrenuti kada je Milan Tegeltija, koji je bio pod njegovom kontrolom, smijenjen s čela VSTV-a. Inzkova odluka je također potcrtala njegovu defanzivu, reagirao je emotivno. I pogriješio, ušao je u slijepu ulicu”, ocjenjuje Izetbegović.

Američke sankcije niti su promijenile stavove, niti Dodiku posebno naštetile. Bar do sada, u praksi ih je osjetila tek Alternativna televizija. No, ambasador Eric Nelson stava da ipak nisu uzaludne.

“Sankcije uistinu imaju smisla, vidimo ih i kao mjeru odvraćanja prema onima koji bi podržali destabilizirajuće aktivnosti i korupciju na visokom nivou. Sankcije su također poziv na djelovanje i to primarno prema pravosuđu”, jasan je Eric Nelson.

A od pravosuđa, posebno državnost, javnost odavno i nema neka očekivanja. Možda visoki predstavnik ovoga puta iznenadi pa zabrinutost izrazi prije, a ne na dan održavanja najavljene sjednice Narodne skupštine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare