Dodik komentarisao posjetu Pelosi Tajvanu: Podržavam jedinstvenu Kinu

Vijesti 02. aug 202221:53 > 22:25 5 komentara
N1

Posjeta Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, Tajvanu, napetosti između Pekinga i Washingtona po pitanju ove zemlje podigla je na novi nivo. Kinesko vodstvo upozorilo je da će posjet Pelosi, dugogodišnje kritičarke kineske politike, imati velike posljedice. Sjedinjene Države su rekle da se ne daju zastrašiti kineskim “zveckanjem oružjem”. Salvi reakcija odlučio se pridružiti i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Podržavam jedinstvenu Kinu i smatram da su provokacije na račun tog jedinstva nedopustive, posebno u svjetlu aktuelnih dešavanja na evropskom kontinentu. SAD jesu velika sila, ali velike sile osim velike moći imaju i veliku odgovornost”, napisao je predsjednik SNSD-a na zvaničnom Twitter nalogu.

Podsjetimo, kineski šef diplomatije Wang Yi u utorak je rekao da se američki političari “igraju vatrom” kad je riječ o statusu Tajvana i da “to neće izaći na dobro”.

Na Tajvanu, odbjeglom otoku koji Kina smatra svojim i jača pritisak za povratkom pod svoju upravu, Pelosi se sutra treba sastati s dužnosnicima među kojima je i predsjednik Tsai Ing-wen, doznaje Reuters iz upućenih izvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare