Dodik: Komšić i Džaferović ugovorom s IZBiH favorizuju muslimane, to ne može

Vijesti 18. okt 202114:00 4 komentara
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je nakon završene sjednice Predsjedništva BiH istakao da je on nastavio sa svojim odnosom prema svim tačkama dnevnog reda te problematizovao ugovor Islamske zajednice sa BiH.

Dodik je naglasio da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti skoro deset tačaka dnevnog reda.

“Tako da će NSRS na svojoj posebnoj sjednici odlučivati o tačkama dnevnog reda i tamo se nalazi i Odluka o tome da se otvori konzulat Ruske Federacije u Banjaluci. NSRS je konačno mjesto odluke koji je predvidio Ustav, a ne Predsjedništvo BiH po tim delikatnim pitanjima. Na pažljiv način se NSRS odnosi prema ovim pitanjima”, naveo je.

Dalje je naveo da se na dnevnom redu Predsjedništva BiH izenada pojavila tačka vezana za ugovor između BiH i Islamske vjerske zajednice u BiH.

“Dakle, to je tačka koja stoji od 2006. godine kada je Srpska pravoslavna crkva potpisala ugovor sa BiH, a 2008. Katolička crkva, odnosno, Vatikan. Sve te godine je to stajalo zato što se pravi diskriminacija i zato što se vjernicima jedne vjerske zajednice daje više prava nego drugima. Ja nisam protiv toga da se urede odnosi između BiH i Islamske zajednice i naravno da u ovom vremenu ne bi ni glasao za takvo nešto i da je sve kako treba, isključivo imajući u vidu da sam se pridržavao zaključaka Narodne skupštine u kojima je predviđeno da mi tamo nećemo donositi odluke. Ono što je potpuno novo i neprihvatljivo jeste da se mijenja potpuno procedura usvajanja takvog ugovora. Čuo sam od Šefika Džaferovića i Željka Komšića da je razlog što su to oni stavili jer su naknadno nakon 15 godina da je Islamska zajednica domicilna, a Srpska pravoslavna crkva i Vatikan strani subjekti. Time se želi reći da su Srbi i Hrvati ovdje, katolici i pravoslavci stranci, a domicilan faktor je islam. Oni su to tražili da Predsjedništvo BiH, a da ne ide na odlučivanje u Parlament kao što je to bio slučaj u prethodna dva ugovora, to ne može tako. Nisam protiv vjerskih obreda muslimana, ali je neprihvatljivo da radnici mogu napustiti svoje radno mjesto i otići na džumu u petak i da je poslodavac dužan računati im to u radno vrijeme”, kazao je Dodik.

Kazao je da nije spreman prihvatiti ovakvu vrstu diskriminacije i da se ova tačka stavi na dnevni red dok se ne usaglase stavovi između vjerskih zajednica.

“Poruka koja se šalje katolicima i pravoslavcima jeste da su oni stranci i da jednog dana trebaju otići odavde. To nije i ne može biti tako. To je još jedna podvala naivnih koji pokušavaju glumiti priču o zabrinutošću, a druge ponižavaju i diskriminišu. Oni su povukli tu tačku dnevnog reda, ja je nisam ni stavio, ali sam im rekao zašto neću glasati. Ovo nije upereno protiv muslimana i Islamske zajednice, ali se ovim pokušava favorizovati jedna vjerska zajednica”, dodao je.

Zatim se dotakao i toga da Srbi nisu spremni trgovati stradanjem u Jasenovcu.

“Mi znamo šta je tamo bilo, ali očigledno neki drugi jesu sa svojim pričama. Nemoguće je izjednačiti stradanje ni po broju ni po obimu, trajanju u Jasenovcu sa bilo kakvim drugim dešavanjima na ovim prostorima. Zato je to podvala i ne pokušavamo je staviti na dnevni red. Jedina stvar koja može da se deblokira rad organa jeste da PIC koji sebe predstavlja kao neko nadtijelo da, imajući i u vidu da je mnogo stvari ‘zabrljalo’ u BiH na način da je neovlašteno odlučivalo o nekim stvarima, ali ne bih se iznenadio da sutra i oni povuku taj Inzkov prijedlog jer su ga i sami ohrabrili da to učini, ali dok se to ne desi mi nemamo potrebu raspravljati o tome šta i kako na Parlamentu. To nije bio prijedlog nijednog domaćeg organa niti je to Parlament usvojio. To je apsolutno nedopustivo i ništavno”, rekao je Dodik.

Kazao je da ide u Banjaluku da radi na izradi akata i da se time vrati ustavna potencija RS.

“Mi ništa od onoga što je BiH dato Ustavom ne uzurpiramo, niti želimo uzeti za sebe. Te stvari će se i dalje provoditi na nivou BiH, ali sve ono što je oskrnavljeno će biti pokrenute procedure da se uradi onako kako RS odgovara. Iza nas stoji Ustav i treba njega čitati, a ne slušati visoke predstavnike. Želim naglasiti da se ne udara ni na jednu poziciju BiH i Federacije i ovdje očigledno svi žele legalizovati i grubom otimačinom i silom uzeti od RS. Nigdje u Ustavu ne piše da BiH ima svoju imovinu i da samo ono što joj je izričito dato pripada njoj, sve ostalo entitetima. Nije rečeno ko to treba tumačiti i ne može Ustavni sud odrediti kako se to radi. On može samo procijeniti da li neki zakon u skladu sa Ustavom”, naglasio je.

Ponovio je ponovo da on nije Alija Izetbegović koji je žrtvovao mir za BiH.

“Ja ne želim da mir žrtvujem za RS, ali ću sve učiniti da osiguram prava RS svim političkim sredstvima i ako treba da nekoga žrtvujem, žrtvovat ću sebe na tom političkom putu prava za RS. Ne želimo iz ovog vremena izaći sa neriješenim stanjem jer ne vjerujemo nikome. Kao što vidite koliko je BiH bespotrebna, u mnogim sektorima sve normalno funkcioniše nego da je to neka priča o iluziji i ljubavi u BiH. Nema toga, BiH je puna problema. Čujemo pozive da Amerika ili visoki predstavnik nešto uradi, mi ne zovemo nikoga. A ako im usliše molbe to je dokaz da zajedno s muslimanima rade na degradaciji Srba”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare