Dodik: Komšić i Džaferović su protiv RS, blokirat ću i ja projekte u FBiH

Vijesti 24. aug 202213:28 8 komentara
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnio je danas krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Šefika Džaferovića jer je učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme. Naveo je da su na današnjoj sjednici Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili sve projekte koje je predložio za dnevni red navodeći da su pokazali da su patološki usmjereni protiv Republike Srpske te da je i on sada prinuđen blokirati sve razvojne projekte u Federaciji BiH iako to dosad, kako tvrdi, nije činio.

Dodik je kazao da svi oni koji iole poznaju politički sistem BiH znaju da je predsjedavajući samo tehnička obaveza.

“U kojoj jedan od nas trojice članova Predsjedništva u jednom određenom periodu, kako je to predviđeno Ustavom, se rotiramo i obavljamo praktično iste poslove. A kada je riječ o nastupu na prostoru i van BiH onda predsjedavajući, ako nema ostalih članova, mora iznositi stavove koji su usaglašeni na Predsjedništvu BiH. Za svaki nastup predsjedavajućeg neophodno je odobrenje Predsjedništva. Džaferović je jučer učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme iako za to stav Predsjedništva nije postojao. Drugo, procedura u Predsjedništvu uopće nije bila predviđena, jer je predviđeno da ako je jedan član uzdržan ili protiv onda ta tačka dnevnog reda nema koncensus i ide na narednu sjednicu Predsjedništva. Pošto se ta sjednica nije mogla održati, on je i mimo toga i bez svih tih procedura, jučer učestvovao na samitu iznoseći tamo prije svega lične stavove i usaglašavajući se sa onima koji su suprotni politici u BiH”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Šefika Džaferovića

Dalje je konstatovao da je ovaj Džaferovićev potez najbolji način kako se ruše institucije BiH.

“Vidjet će se to i kroz druge stvari koje smo predlagali. Jedna od osnovnih stvari koje sam predlagao jeste da se zauzme stav zbog ponašanja Christiana Schmidta (visokog predstavnika op.a.), kao neizabranog lica koje krši Ustav, zakone, koji radi protiv pravne BiH. Predložio sam zaključke u kojima se on udaljava iz BiH i podnosi se protiv njega krivična prijava. Kako smo i rekli u Aneksu 10 je predviđeno da visokog predstavnika biraju međunarodne potpisnice, a potvrđuje ga relevantnom deklaracijom Vijeće sigurnosti UN-a. To se nije desilo, ali ipak se pojavio neko iz vasione i nazvao se visokim predstavnikom. Neki su to politički subjekti prihvatili, neki nisu, međutim, Vijeće za implementaciju mira nije zaduženo za imenovanje visokog predstavnika bez obzira što oni pokušavaju preuzeti tu vrstu prakse. Ponašao se antipravno, jer je nedavno nametnuo neke izmjene Izbornog zakona i time prekršio još jednom ustavni poredak u BiH. Mislim da je Predsjedništvo BiH trebalo zauzeti stav o tome, jer je trebalo biti odgovorno za brigu o tome i provođenju prava i Ustava u BiH. Ostala dva člana Predsjedništva nisu htjeli da se to stavi na dnevni red čime ta moja inicijativa nije prošla”, dodao je.

Rekao je da su Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili i to da se na dnevni red današnje sjednice stavi i tema Otvorenog Balkana kao i Memorandum o potpisivanju inicijative za tzv. istočnu konekciju za plin koja ide od Rače.

“I ja to već nekoliko puta pokušavam staviti na dnevni red. Novi razlozi što to ponovo činim su jer smo otpočeli sa izgradnjom autoputa na relaciji od Rače do Bijeljine, da smo danas potpisali Sporazum sa kineskom kompanijom koja će krenuti sa realizacijom projekta od Vukosavlja do Lončara na samom dodiru sa Brčko Distriktom i da je upravo predviđeno da se i tom trasom gradi plinovod. I logično je da se to dešava istovremeno da ne izgradimo prvo autoput pa da ga onda ponovo kopamo kada budemo htjeli plinovod. Sve su to bili argumenti koje sam smatrao neoborivim i logičnim, međutim, ostala dva člana Predsjedništva su to odbili bez davanja objašnjenja. Mislim da su oni (Komšić i Džaferović op.a.) patološki usmjereni protiv Republike Srpske i da pokušavaju sve da uslože našu situaciju. Nisu dozvolili ni to da se na dnevni red stavi tačka koja se odnosi na potpis memoranduma za gradnju aerodroma u Trebinju. Ni tu nisu imali nikakvo objašnjenje već su samo glasali protiv”, istakao je Dodik.

Dodik na sjednici tražio krivični progon Schmidta, smjenu Džaferovića…

Dodao je da su time pokazali da je njihova politika selektivna.

“Da oni nisu kadrovi koji mogu odlučivati i imati u vidu sve interese u BiH, a nama ovdje u RS govore da je nama BiH samo ozbiljna smetnja i šteta. A ona jeste ozbiljna šteta za nas imajući u vidu da nas samo jedan papir dijeli od gradnje plinovoda s obzirom na to da je to sa finansijske strane sve dogovoreno. Bitno je da to bude odobreno, a sve kasnije će biti na vlastima RS. Međutim, oni su našli za shodno braniti tu tačku, a mi nismo nikad zaustavili nijedan razvojni program u Federaciji BiH i Brčko Distriktu. Odmah smo ih odobravali jer smo smatrali da mi ne trebamo odlučivati o tome da li FBiH radi ispravno ili pogrešno određene stvari. I danas su se na sjednici Predsjedništva pojavili samo projekti razvojni za Federaciju BiH i riječ je o grantovima EU”, konstatovao je.

Zatim je ustvrdio da je Evropska unija uvijek vodila dvoličnu politiku.

“Zaustavili su neke projekte i grantove koji su trebali ići RS. Ali nema veze, mi imamo i tražit ćemo partnere na drugoj strani, samo su me sada primorali da više ne mogu podržati razvojne projekte u FBiH, a da oni iste opstruiraju u RS. Tako da sam ja glasao protiv svih tih projekata i moram obavijestiti javnost da to ne činim rado, ali imajući u vidu patološki odnos dvojice članova Predsjedništva BiH moramo onda uravnotežiti naše prakse. Protiv će biti i svi srpski predstavnici u zajedničkim institucijama sve dok se ne prestanu blokirati projekti u RS i nanositi šteta građanima RS”, poručio je Dodik.

Na kraju je rekao da mu je žao što Komšić i Džaferović nemaju razumijevanja.

“Niti želje da doprinose stabilizaciji odnosa u BiH. Njihovo ponašanje je apsolutno protivno, ja vjerujem, interesima muslimana koje zastupaju obojica. Oni su članovi Predsjedništva BiH, ali zastupaju muslimansku politiku. BiH nam čini ogromnu štetu jer blokiraju te projekte i samim time se pokazuje njeno nepotrebno postojanje”, zaključio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare