Dodik krivi Ujića zbog zabrana državljanima Srbije, Ujić mi samo unosimo podatke

Vijesti 26. mar 202212:23 0 komentara
F.Z./N1

Nevjerovatno, počeo je član Predsjedništva Milorad Dodik odgovor na pitanje o zabrani ulazaka pojedinim građanima Srbije u BiH. Kaže radi se o dodvoravanju, a za sve optužuje prvog čovjeka Službe za poslove sa strancima Slobodana Ujića. Danas Ujić, za N1 kaže, Služba samo unosi podatke koje im dostavi OBA u registar ROS, i ni na koji način ne može uticati na taj proces.

“Kada je profesor Miloš Ković vraćen onda smo se zapitali kako se to radi, na žalost to radi Služba za poslove sa strancima čiji je direktor Srbin i koji je u nekim tjesnim vezama sa Mirkom Šarovićem, mislim nekim  kumovskim, i da on odlučuje o tome”, rekao je Dodik.
Dodik dodaje da kao član Predsjedništva nije upoznat, i da nije upoznat kako se zabrane donose, i zašto se donose.
“To nikada ne smije da bude pravo jednog pojedinca bez obzira na funkciju koju obavljaju. Sistem koji postoji u BiH dozvoljava upravo takav voluntarizam da se pojedinci mogu na takav način dodvoravati. To su prije svega zahtjevi muslimana (Način na koji dodik naziva Bošnjake u BiH) u Sarajevu koji to traže. Mislim da profesor Ković, a ni Dikić nisu prijetnja bezbjednosti”, rekao je Dodik, konstatujući da za tim nije bilo potrebe.
Slobodan Ujić odgovara da je sve ovo u svrhu dnevno političkih događaja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovinu, te dodaje da je za zabranu ulaska bilo kog stranog ulaska, i utvrđivanja prijetnje, nadležna je jedna agencija Obaveještajno-bezbjednosna agencija BiH.
“Jedini što Služba za poslove radi je tehnički dio. Da podatke koji dođu unese u registar, koji se zove ROS, koriste ga Ministarstvo sigurnosti, Granična policija i Služba za poslove sa strancima”, rekao je Ujić, dodajući da Služba nema nadležnost ni da vrši intervencije.
Ujić dodaje, da i da bi neko bio izbrisan iz ROS-a, tu odluku mora da donese OBA.
“Nisam upućen u takve stvari, Obavještajna agencija samostalno djeluje. Nismo obavješteni da li će OBA u narednom periodu donositi slične odluke, da li OBA radi po tim pitanjima takve stvari. Nisu dužni zakonski da nas o tome obavjeste”, rekao je Ujić za N1.
Prvo je sredinom mjeseca na graničnom prelazu Vardište u BiH zabranjen profesoru istorije Milošu Koviću, potom i bivšem komandantu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću, koji je vraćen sa graničnog prelaza Rača, poslednji koji je dobio zabranu ulaska je advokat Radovana Karadžića Goran Petronijević.
“Ovo je refleks takozvane zapadne demokratije. Znači psima i nama je zabranjen ulaz. U stvari psima nije, oni idu. Danas su mi na Karakaju stavili `žutu traku` – rekao je Petronijević, dodajući da pretpostavlja da se to desilo zbog njegove podrške radu “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine”, prenosi Srna.

Iako je kod prve zabrane prvi čovjek OBA-e najavio da se radi o jednom u hiljadu, danas Ujić pojašnjava, da u ovom trenutku nema novih slučajeva zabrane koji su uneseni u sistem.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!