Dodik: Murphy nasrnuo na moj integritet, mora shvatiti da on ovdje nije domaćin

Vijesti 02. nov 202213:50 1 komentar
Anadolija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da je neprihvatljivo da jedan ambasador, bio on i američki, drži slovo članu Predsjedništva BiH, pa i ostalim liderima u BiH, prelazeći granicu ne samo dobrog diplomatskog ponašanja, već i lične pristojnosti.

Na pitanje Srne da prokomentariše pisanje ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja na svom blogu da je “predsjednik Dodik, umjesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane – korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju, odabrao da napada dejtonski poredak i podriva državne institucije”,  član Predsjedništva BiH je odgovorio da je šteta što ambasador Murphy svojim istupima pokazuje da je on u stvari strana u sukobu u BiH, a ne predstavnik države garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je urušen ponajviše zahvaljujući predstavnicima SAD koji su posljednjih 30 godina ovdje dolazili u različitim ulogama.

“Populizam koji pokazuje američki ambasador pričom o borbi protiv kriminala i korupcije je pokušaj da se prikrije da je upravo međunarodna zajednica kreirala rješenja protivno Dejtonskom sporazumu, koja ne da nisu dala rješenje za korupciju i kriminal, nego su postali izvor i korupcije i kriminala. Dakle, ambasador Marfi se buni i bori protiv onoga šta su njegovi prethodnici kreirali kršeći međunarodni sporazum. Račune za međunarodne eksperimente bi da pošalje legalno izabranim političarima u BiH, koji nisu učestvovali ni na koji način u kreiranju loših rješenja”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da zadivljuje kako američki ambasador primjećuje šta je on rekao na skupu građana Republike Srpske, a ne primjećuje šta od SAD favorizovana opozicija u liku SDS i PDP radi i govori danima.

Američki ambasador upozorio na Dodikove “sve drskije napade” na stabilnost BiH

On je podsjetio da su neki od opozicionara upali i u prostorije CIK-a uznemiravali članove te komisije, ali ambasador očito ili potpisuje tuđe tekstove ili mu ne donose sve vijesti.

“Ne želim da vjerujem da samo prati šta govori Milorad Dodik. Ali, ako baš prati šta govori Milorad Dodik poručio bih mu na kraju da poštujemo SAD, njihovu snagu i moć, ali da prije svega poštujemo sebe i lični integritet i integritet Republike Srpske, onakve kakva je dogovorena u Dejtonu. A ambasador je svojim tekstom nasrnuo i na jedno i drugo. Nadam se da će se brzo vratiti u okvire dobrog diplomatskog ponašanja, shvatiti da on ovdje nije domaćin nego gost. I to našom voljom”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare